Večer bo zaokrožil Cvitkovičev celovečerec Kruh in mleko, dobitnik leva prihodnosti na beneškem festivalu leta 2001.

15-minutni film A ti mene vidiš? spremlja
15-minutni film A ti mene vidiš? spremlja "žensko, ki je ubila svojega moškega". Foto: Slovenska kinoteka

Program prinaša integralni opus večkrat nagrajenih kratkih filmov, ki jih je Cvitkovič posnel med letoma 2003 in 2022: Srce je kos mesa, Vem, To je zemlja, brat moj, Sto psov, Bil sem otrok (Venezia 70: Future Reloaded - segment), Ljubezen na strehi sveta, Ribolov in Versopolis.

Videti bo mogoče tudi njegov najnovejši kratkometražec A ti mene vidiš?, ki je nedavno prejel častno omembo na festivalu v Mehiki. Slovensko premiero je doživel na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Film, nastal pri produkcijski hiši Solsticij, je zgodba o ljubezni, krivdi in nasilju, v njem pa so nastopili Irena Kovačević, Mala Cvitkovič, Miha Košec, Medea Novak, Primož Pirnat in Marjuta Slamič.

Večer bo potekal v prisotnosti avtorja. Zaokrožil ga bo njegov celovečerec Kruh in mleko, grenko-sladka zgodba o ljudeh, ki hrepenijo po ljubezni, a jo istočasno odbijajo. Film, ki ga je navdihnil prizor iz lokala v Tolminu, kjer je Cvitkovič odraščal, mu je prinesel zlatega leva prihodnosti za najboljši prvenec na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah leta 2001. Glavni vlogi v njem sta odigrala Peter Musevski in Sonja Savić.

Cvitkovič je kot scenarist, igralec in režiser prejel več deset slovenskih in mednarodnih nagrad, kar njegova dela uvršča v vrh slovenske filmske umetnosti. Med njimi je tudi nagrada Prešernovega sklada za Kruh in mleko.