Jim Morrison še skoraj 30 let po smrti (star je bil komaj 27 let) velja za enega najkarizmatičnejših vodilnih pevcev vseh časov. Njegova legenda živi naprej ... Foto:
Jim Morrison še skoraj 30 let po smrti (star je bil komaj 27 let) velja za enega najkarizmatičnejših vodilnih pevcev vseh časov. Njegova legenda živi naprej ... Foto:

Dokumentarec When You're Strange: A Film About The Doors (film si je naslov izposodil iz besedila pesmi People Are Strange, ki jo prilagamo spodaj), ki ga povezuje sam Johnny Depp, bodo konec tedna začeli prikazovati v izbranih ameriških kinematografih. V filmu so se znašli še nikoli videni posnetki, tudi posnetek pevca Jima Morrisona v nikoli dokončanem eksperimentalnem filmu HWY (Highway).

Morrison, ki je umrl leta 1971, kitarist Robby Krieger, klaviaturist Ray Manzarek in bobnar John Densmore so v samo 54 mesecih na prelomu iz 60. v 70. leta posneli šest studijskih albumov. Štiri desetletja po tem, ko so zadnjič nastopili skupaj, skupina še naprej proda več kot milijon plošč na leto.

Manzarek, ki je Morrisona spoznal med študijem na UCLA-ju, je odtlej napisal več knjig in posnel številne soloalbume. Krieger, ki je pri 18 letih napisal uspešnico Light My Fire, piše knjigo o svojem življenju in naj bi še letos izdal nov album. Tudi Densmore je uspešen pisatelj, njegova najnovejša knjiga naj bi izšla še letos.

Johnny "razume Jima"
Densmore, Krieger, Manzarek in režiser omenjenega filma Tom DiCillo so na predstavitvi filma v Los Angelesu spregovorili z novinarji in odgovorili tudi na nekaj vprašanj za agencijo AP. Po prvem ogledu filma so, kot so razkrili, občutili tako žalost kot radost, pa tudi nostalgijo. Dejstvo, da Morrisonovo poezijo v filmu bere Johnny Depp, jih je navdušilo, saj je, kot je povedal Densmore, Johnny "ikona", ki "razume Jima". Pa še velik oboževalec Doorsov je.

Ob ogledu prizorov iz filma HWY (Highway) se je Manzareku zazdelo: "Živ je. Živi. Jim je spet živ. Bilo je krasno. Tako je, kot da ne bi odšel. Tukaj je, stari. Tukaj na zaslonu."