Jorgos Lantimos (drugi z leve) z igralsko zasedbo filma Vrste prijaznosti na festivalu v Cannesu. Foto: EPA
Jorgos Lantimos (drugi z leve) z igralsko zasedbo filma Vrste prijaznosti na festivalu v Cannesu. Foto: EPA

Film je pravzaprav triptih, v katerem ista zasedba igralcev pripoveduje tri ohlapno povezane zgodbe. Prvi segment The Death of R.M.F. spremlja moškega, ki želi prevzeti nadzor nad svojo usodo, potem ko se je otresel svojega oblastniškega šefa.

Drugi segment, R.M.F. is flying, prikazuje moškega, ki ga mučijo sumi, da je njegova žena, ki se je pred kratkim vrnila, potem ko je bila prijavljena kot pogrešana, prevarantka. Zadnji segment R.M.F. Eats a Sandwich se vrti okoli naloge okultista, da najde določenega posameznika s sposobnostjo obujanja mrtvih.

Znova Emma Stone in Willem Dafoe pred kamero
V film ob Emmi Stone nastopa tudi Willem Dafoe, oba sta nastopila tudi v glavnih vlogah v Nesrečnih bitjih (Poor Things) iz leta 2023, ki jih je Lantimos posnel lani, film pa je Emmi Stone prinesel njenega drugega oskarja.

Režiser in igralka sta pred tem sodelovala že leta 2018 v filmu Najljubša (The Favourite). Ob njiju med drugim igrajo še Jesse Plemons, Margaret Qualley, Hong Chau in Joe Alwyn. Občasno odbijajoče prizore v filmu uravnovesi črni humor, še posebej Dafoe v vlogi srhljivega okultista.

Margaret Qualley, Jesse Plemons, Jorgos Lantimos in Emma Stone na tiskovni konferenci pred premiero filma. Foto: EPA
Margaret Qualley, Jesse Plemons, Jorgos Lantimos in Emma Stone na tiskovni konferenci pred premiero filma. Foto: EPA

Vse drznejše in pogumno sodelovanje režiserja in igralke
Celovečerec, ki je nastal v koprodukciji Irske, Velike Britanije in ZDA je bil v okviru tekmovalnega programa v Cannesu premierno prikazan v petek. Lantimos je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pred premiero povedal, da njegovo sodelovanje z Emmo Stone z vse večjim medsebojnim zaupanjem postaja tudi vse drznejše in pogumno.

Lantimos, ki je scenarij napisal v sodelovanju z Eftimisom Filippum, je dejal še, da so njegovi filmi, ki jih pogosto zaznamuje mračnjaški humor, manj čudni od dejanskega dogajanja v svetu. "Se vam ne zdi, da je s svetom nekaj narobe? Verjetno bolj kot s filmi, ki jih snemamo." O svojem filmu je povedal še: "Meni se je zdel smešen in Emmi se je zdel smešen, vendar nismo vedeli, ali bo smešen tudi gledalcem." Film je po poročanju AFP-ja iz občinstva izvabil buren smeh.

Med 22 celovečerci, ki so v igri za zlato palmo
Film pa je razdelil kritiško srenjo. Pri Guardianu so ga v prvih kritikah označili za "grozljiv, absurdističen triptih", ki je "napihnjen, dolgočasen in neverjetno plitek", a so mu kljub temu namenili štiri od petih zvezdic. Pri Varietyju so zapisali, da gre za "neumno izmišljotino, ki bo zmešala in navdušila". Pri Deadlinu pa so ga pohvalili kot "pravo sodobno mojstrovino tiste vrste, ki sproži ogorčenje s svojo čisto drznostjo".

Vrste prijaznosti je eden od 22 celovečercev, ki so v igri za zlato palmo. O nagrajencih odloča mednarodna žirija, ki ji letos predseduje režiserka in igralka Greta Gerwig. Slavnostna podelitev nagrad 77. filmskega festivala v Cannesu bo v soboto, 25. maja.