Italijanski filmarji so napovedali, da bodo 66. Mostro pospremili s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krčenje državnih financ za domačo filmsko produkcijo. Foto: EPA
Italijanski filmarji so napovedali, da bodo 66. Mostro pospremili s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krčenje državnih financ za domačo filmsko produkcijo. Foto: EPA
Michael Moore se bo letos prvič predstavil v Benetkah, beneški debi pa bo doživel tudi Fatih Akin. Foto: EPA
Lani sta se po Lidu sprehajala Brad Pitt in George Clooney, a so mediji vseeno pisali o zatonu beneškega festivala. Se mu bo letos uspelo 'rešiti'? Foto: EPA
Fatih Akin
Slovensko občinstvo nemškega režiserja Fatiha Akima pozna predvsem po filmih Z glavo v zid in Z druge strani.

Michael Moore, ki seveda slovi po kontroverznih dokumentarnih filmih, je sicer sprva napovedoval premiero svojega najnovejšega izdelka za 2. oktober, a se je pri delu podvizal in na Mostro prihaja Kapitalizem: Ljubezenska zgodba (Capitalism: A Love Story). Kot pravijo distributerji prihajajočega filma, gre za dokumentarec, ki s komičnim pogledom opazuje trenutno stanje ekonomske srenje, ki se trudi rešiti nekaj milijard dolarjev. Poleg tega pa to srenjo vzame pod kritičen drobnogled in jo obtoži "sistematičnega skubljenja Američanov".

Tokrat brez pomanjkanja ZDA
Poleg Moorovega filma se kritično dotika kapitalistične družbe tudi najnovejši film z Mattom Damonom v glavni vlogi The Informant (Obveščevalec), ki ga je režiral Steven Soderbergh. Zgodba o pokvarjenem Marku Whitacreuu (Damon), ki v nekem trenutku razkrije finančne taktike družbe, v kateri je zaposlen, ne bo prikazana v tekmovalnem programu.

Poleg omenjenih filmov bodo tokrat beneške dvorane polnili še številni drugi ameriški filmi - kar pomeni, da se medijem letos ne bo uspelo razpisati o pomanjkanju filmov s tem poreklom, kot je bilo to opaziti lani. Na sporedu bodo še Single Man režiserja Toma Forda s Colinom Firthom in Julianne Moore v glavnih vlogah, The Road Johna Hillcoata, ki je vloge razdelil med Charlize Theron, Vigga Mortensena in Roberta Duvalla, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans Wernerja Herzoga (igrajo Nicolas Cage, Eva Mendes in Val Kilmer), Survival of the Dead Georgea Romera in Life During Wartime Todda Solondza.

Oboževalci pa se veselijo rdečih preprog, na katerih organizatorji obljubljajo vse od Matta Damona do Georga Clooneyja, Nicolasa Cagea, Charlize Theron, Eve Mendes, Richarda Gera in Sylvestra Stallona. In če bodo zvezdniki resnično prišli, bo mračen vtis prejšnjega leta popravljen. Vsaj tako meni filmski kritik Lee Marshall, ki pravi, da bodo prihajajoči zvezdniki festivalu prinesli potrebni glamur.

Italijanom najljubši: Clooney
Med neameriškimi režiserji se je med drugim znašel nemški režiser Fatih Akim s svojim najnovejšim izdelkom Soul Kitchen. Iz Francije prihajajo Persecution Patricea Chereauja, White Material Claire Denis, 36 vues du Pic Saint Loup Jacquesa Rivelleja in Mr. Nobody Jacoja van Dormaela.

Težko pa se tudi pričakuje najnovejši Clooneyjev film The Men Who Stare at Goats. Igralec, ki naj bi bil pri Italijanih precej priljubljen (kot pravijo zato, ker ima v lasti vilo na italijanskem Lagliu, kjer preživi precej časa), bo tokrat nastopil kot Lynn Cassady, ki trdi da je nekdanji član ameriških vojaških sil, ki so pri svojem delu v Iraku uporabljale paranormalne sile.

Nagrada za življenjsko delo
Zlatega leva za življenjsko delo prejme večkratni nagrajenec z oskarjem, Disneyjev kreativni vodja John Lasseter. Priznanje bo prejel 6. septembra, ob tej priložnosti pa bodo filma Toy Story in Toy Story 2 prvič prikazali v 3D-tehniki.

V tekmovalnem programu 66. beneškega filmskega festivala najdemo:

FATIH AKIN: SOUL KITCHEN (Nemčija)

GIUSEPPE CAPOTONDI: LA DOPPIA ORA (Italija)

POU-SOI CHEANG: YI NGOI (Kitajska)

PATRICE CHÉREAU: PERSÉCUTION (Francija)

FRANCESCA COMENCINI: LO SPAZIO BIANCO (Italija)

CLAIRE DENIS: WHITE MATERIAL (Francija)

JACO VAN DORMAEL: MR. NOBODY (Francija)

TOM FORD: A SINGLE MAN (ZDA)

JESSICA HAUSNER: LOURDES (Avstrija)

WERNER HERZOG: BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS (ZDA)

JOHN HILLCOAT: THE ROAD (ZDA)

VIMUKHTI JAYASUNDARA: AHASIN WETEI (Šri Lanka)

AHMED MAHER: EL MOSAFER (Egipt)

SAMUEL MAOZ: LEVANON (Izrael)

MICHAEL MOORE: CAPITALISM (ZDA)

SHIRIN NESHAT: ZANAN-E BEDUN-E MARDAN (Nemčija)

MICHELE PLACIDO: IL GRANDE SOGNO (Italija)

JACQUES RIVETTE: 36 VUES DU PIC SAINT LOUP (Francija)

GEORGE ROMERO: SURVIVAL OF THE DEAD (ZDA)

TODD SOLONDZ: LIFE DURING WARTIME (ZDA)

GIUSEPPE TORNATORE: BAARÌA (Italija)

SHINYA TSUKAMOTO: TETSUO BULLET MAN (Japonska)

YONFAN: LEI WANGZI (Kitajska)