Filmski festival v Pulju je bil ustanovljen leta 1953, s čimer je najstarejši filmski festival na Hrvaškem. Foto: pulafilmfestival.hr
Filmski festival v Pulju je bil ustanovljen leta 1953, s čimer je najstarejši filmski festival na Hrvaškem. Foto: pulafilmfestival.hr
Novinarska konferenca puljskega filmskega festivala
Na današnji tiskovni konferenci je ekipa festivala predstavila program 62. izdaje festivala, ki bo potekal med 18. in 27. julijem 2015. Foto: pulafilmfestival.hr

V tekmovalni del nacionalnega programa so umestili 14 celovečercev in dokumentarcev. Mednje sta se uvrstili tudi koprodukciji s slovensko udeležbo, in sicer srbsko-hrvaško-slovenski drami Postali bomo prvaki sveta srbskega režiserja Darka Bajića in Zenit, ljubezenska drama hrvaškega režiserja Daliborja Matanića.

Zenit bo prikazan po nagradi žirije na letošnjem festivalu v Cannesu, kjer je bil nagrajen v kategoriji, imenovani posebni pogled. Poleg Zenita so v puljski tekmovalni program kot manjšinski koprodukciji uvrstili še Bajićev film in še film Nikogaršnji otrok srbskega režiserja Vuka Ršumovića. V osrednjem nacionalnem programu puljskega festivala bo na ogled še 16 kratkih filmov.

Filmi znanih hrvaških režiserjev
Z novimi celovečerci se bodo predstavili še nekateri znani hrvaški režiserji. Branko Schmidt je režiral dramo Imena višnje, Ognjen Sviličić dramo Takšna so pravila. Med mlajšimi kolegi je režiserka Ivona Juka, ki se bo po nekaj opaženih dokumentarcih v Pulju predstavila s celovečercem Ti me neseš. Na programu sta med drugim še dokumentarna celovečerca Goli režiserke Tihe K. Gudac in Porabljeni režiserja Boruta Šeparovića.

Okus po Cannesu
V mednarodni tekmovalni program se je uvrstilo 14 filmov, med katerimi so tudi nagrajenci prestižnih svetovnih festivalov. Zagotovo velja posebej izpostaviti letošnjega canskega zmagovalca Dheepen francoskega režiserja Jacquesa Audriarda in nagrajenca žirije iz Cannesa, komedijo The Lobster grškega režiserja Jorgosa Lanthimosa.

Na sporedu bo tudi koprodukcija Litve, Francije in Nizozemske The Summer of Sangalie, za katero je litovski režiser Alante Kavaite prejel prvo nagrado na letošnjem festivalu Sundance. Svetovno premiero pa bo na puljskem festivalu doživel srbski film Zraven mene režiserja Stevana Filipovića.

Zunaj tekmovalnega programa bo na ogled še vrsta drugih filmov svetovne produkcije, napovedan je tudi bogat program otroških filmov, imenovan Pulica.