Med rednimi gosti zabave, na kateri se pomembneži iz zabavne industrije zberejo na večerji, med katero si ogledajo prenos podelitve oskarjev, nato pa se jim pridružijo še navdušeni zmagovalci večera in potolaženi  poraženci ter naključno povabljene popikone, je tudi priljubljena igralka Cameron Diaz. Foto: EPA
Med rednimi gosti zabave, na kateri se pomembneži iz zabavne industrije zberejo na večerji, med katero si ogledajo prenos podelitve oskarjev, nato pa se jim pridružijo še navdušeni zmagovalci večera in potolaženi poraženci ter naključno povabljene popikone, je tudi priljubljena igralka Cameron Diaz. Foto: EPA
Tom Cruise in Katie Holmes
Lani na zabavi nista manjkala niti Tom in Katie. Foto: EPA

Revija Vanity Fair je namreč odpovedala svoj tradicionalni oskarjevski galadogodek. V spletni izjavi so zapisali: "Po tehtnem premisleku in v podporo scenaristom ter vsem drugim, ki jih ta stavka vključuje, smo se odločili, da to ni primerno leto za našo tradicionalno oskarjevsko zabavo. Čestitamo vsem letošnjim nominirancem in se veselimo, da jo bomo prihodnje leto priredili že petnajstič."

Od Oprah do Ala Gora
Priljubljena pooskarjevska prireditev revije Vanity Fair, ki je od leta 1994 potekala v restavraciji Morton's, letos pa bi morala biti prvič "na sporedu" v novi restavraciji Craft v Century Cityju (gre za poslovno središče zabavne industrije v Los Angelesu), sicer pogosto privabi več zvezdnikov kot sama podelitev. Po navadi se tam zabavajo veliki zmagovalci večera in nominiranci, med drugim so se tam pokazali že pomembni obrazi, kot so Oprah Winfrey, Madonna, Cher, Sean Penn, Joni Mitchell in Al Gore.

Odpoved iz solidarnosti s stavkajočimi
Zabava, ki bi se morala zgoditi 24. februarja, je tako odpovedana - kljub zagotavljanju scenarističnega ceha, da so na dobri poti pri podpisu pogodbe s studii, morda še ta teden. Urednik Vanity Faira Graydon Carter se je odločil zabavo dokončno odpovedati po pogovoru s prijatelji z zahodne obale, saj naj bi že tri mesece trajajoča stavka, čeprav bi se končala pred oskarji, imela dolgotrajen vpliv na hollywoodsko srenjo. V izjavi je Carter zapisal: "Ker je Vanity Fair skupek piscev, fotografov in umetnikov, smo solidarni s scenaristi, režiserji in igralci v filmskem poslu."

Leto po prvi oskarjevski zabavi so pri Vanity Fairu, reviji, ki je dobila ime po istoimenskem Thackerayjevem romanu, v slovenskem prevodu ga poznamo pod naslovom Semenj ničevosti (gre za satiričen pogled na angleško družbo 19. stoletja) uvedli tudi posebno, "hollywoodsko", izdajo časopisa. Letošnja, kar tri strani obsegajočo naslovnico bo zavzelo deset mladih igralk, prihaja v kioske še ta teden.

A. K.