Od slovenskih stvaritev se za nagrade potegujejo tudi televizijska serija, študentski film in dvojica kratkih filmov.

Letošnji filmski festival v Sarajevu bo potekal med 13. in 20. avgustom. Foto: MMC RTV Slovenija/Aida Ljubijankić
Letošnji filmski festival v Sarajevu bo potekal med 13. in 20. avgustom. Foto: MMC RTV Slovenija/Aida Ljubijankić

Festival, ki se bo začel 13. avgusta, ima štiri tekmovalne kategorije: igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Letos se je na festival skupno prijavilo 683 filmov, od tega 135 celovečernih igranih, 153 dokumentarnih, 245 kratkih in 150 študentskih, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Že nagrajen celovečerni prvenec
Med deseterico filmov v tekmovalnem programu celovečercev bo prikazana družinska psihološka drama Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je nedavno na canskem festivalu prejel zlato kamero za najboljši prvenec, na festivalu v Pulju pa nagrado občinstva zlata vrata. Slovenska koproducenta filma, ki bo v Sarajevu doživel regionalno premiero, sta SPOK Films in Staragara.

Morena (Murina) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović (na sredini), ki je nastal tudi v slovenski koprodukciji, je na filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec. Na posnetku je filmska ekipa še pred razglasitvijo nagrajencev, ki se je režiserka ni mogla osebno udeležiti, saj je rodila dan pred slovesnostjo. Foto: Alban Pinchon
Morena (Murina) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović (na sredini), ki je nastal tudi v slovenski koprodukciji, je na filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec. Na posnetku je filmska ekipa še pred razglasitvijo nagrajencev, ki se je režiserka ni mogla osebno udeležiti, saj je rodila dan pred slovesnostjo. Foto: Alban Pinchon

V Albaniji posnet observacijski dokumentarec
V tekmovalni dokumentarni program je uvrščenih 16 filmov, med njimi tudi dokumentarni prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje, ki bo v Sarajevu prav tako imel regionalno premiero, svetovno pa je imel na letošnjem dokumentarnem festivalu CPH:DOX na Danskem. Režiserka ga je s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem snemala v Albaniji v petletnem obdobju. Gre za observacijski dokumentarec, ki je nastal pod okriljem slovenske produkcijske hiše Vertigo.

Sorodna novica Filma Špele Čadež in Roka Bička s svetovno premiero na filmskem festivalu v Locarnu

Kratki igrani in kratki animirani film
V igri za nagrado za kratkometražne filme je letos deset naslovov. Med njimi sta igrani kratki film Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež. Oba filma bosta imela regionalno premiero, svetovno bosta dočakala na 74. filmskem festivalu v Locarnu, piše v sporočilu za javnost.

Ducat študentskih tekmovalnih filmov
Kratki igrani film Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar bo doživel mednarodno premiero v sklopu 12 študentskih tekmovalnih filmov. Skozi film sledimo najstnici Loti, ki leži v visoki travi in sanja o svoji mami. Ko jo pokliče babica, se Loti nenadoma znajde obdana z resničnostjo življenja na kmetiji, so vsebina povzeli pri SFC-ju.

Sorodna novica Film Sanremo Miroslava Mandića v tekmovalnih programih dveh festivalov v ZDA

Sanremo in Oaza v Fokusu
Programu Fokus na sarajevski festival pripelje filme iz regije, ki so že imeli premiere na pomembnih filmskih festivalih. V okviru tega programa bosta na ogled celovečerna igrana filma Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića ter slovenska koprodukcija Oaza, ki jo podpisuje srbski scenarist in režiser Ivan Ikić.

Telesce znotraj Mreže festivalov jadranske regije
Program Mreža festivalov jadranske regije pa je namenjen evropskim celovečercem, ki težje pridejo do redne distribucije na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ali Črni gori. Med šestimi izbranimi filmi se bo za nagrado občinstva adriatic audience award potegovala prvenec italijanske režiserke Laure Samani Telesce, ki je nastal v italijansko-slovensko-francoski koprodukciji.

Koprodukcijska tržnica in perspektivni podmladek
Na koprodukcijski tržnici Cinelink se bosta predstavila drugi igrani celovečerni film Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart in Šterkijada režiserja Igorja Šterka, na CineLink Work-in-progress pa film Zbudi me režiserja Marka Šantića.

Sorodna novica Jezero med nominiranci Sarajevskega festivala za najboljšo TV-serijo

Na Talents Sarajevo – programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, sta med izbranimi 56 udeleženci tudi režiserka Lana Bregar in igralka Eva Jesenovec.

Letošnja novost: tudi televizijske serije v tekmovalnem programu
Na sarajevskem festivalu so se za podporo produkcije kakovostnih avdiovizualnih vsebin odločili, da letos prvič v tekmovalni program uvrstijo tudi televizijske serije. Nagrade srce Sarajeva bodo serijam podelili v šestih kategorijah, med 16 nominiranih serij se je uvrstila tudi slovenska kriminalka Jezero, posneta po romanu Tadeja Goloba v režiji Matevža Luzarja in Klemna Dvornika, so še sporočili s SFC-ja.

Serija Jezero je nastala v produkciji RTV Slovenija, v njeni koprodukciji pa so nastali celovečereci Morena, Sanremo in Šterkijada, dokumentarec Odpuščanje, kratki animirani film Steakhouse ter kratki študentski igrani film Otava.

Častno srce Sarajeva za osrednje ime nove nemške kinematografije
27. filmski festival v Sarajevu se bo sklenil 20. avgusta s podelitvijo nagrad. Že zdaj pa je znano, da bodo s častnim srcem Sarajeva nagradili nemškega filmarja Wima Wendersa.

Lani so za najboljši film izbrali dramo Eksil (Izgnanstvo), v kateri kosovski režiser Visar Morina pripoveduje zgodbo o kosovskem farmacevtu v Nemčiji, kjer se zaradi rodu začne počutiti diskriminiranega in ustrahovanega. S častnim srcem Sarajeva so nagradili mehiškega režiserja Michela Franca in danskega igralca Madsa Mikkelsena.