Na letošnjem canskem filmskem festivalu bo žiriji predsedoval avstralski režiser George Miller, ki se med drugim podpisuje pod franšizo Pobesneli Max. Foto: EPA
Na letošnjem canskem filmskem festivalu bo žiriji predsedoval avstralski režiser George Miller, ki se med drugim podpisuje pod franšizo Pobesneli Max. Foto: EPA

Tako bodo ob avstralskem režiserju Georgeu Millerju, ki bo predsedoval žiriji, o dobitnikih nagrad odločale še igralke Kirsten Dunst, Vanessa Paradis in Valeria Golino ter iranska producentka Katajun Šahabi. Že v lanski žiriji so prav tako bile štiri ženske predstavnice.

Hollywoodska igralka Kirsten Dunst je bila pred petimi leti na festivalu v Cannesu nagrajena za vlogo v filmu Larsa von Trierja Melanholija. Tako kot francoska igralka in pevka Vanessa Paradis je bila najprej otroška zvezdnica, pozneje pa je zgradila kariero s filmi, kot so Intervju z vampirjem, Marija Antoanetta, Deviški samomori in filmi o Spider-Manu.

Valeria Golino, italijanska igralka in režiserka, je najbolj znana po vlogi v filmu Deževni mož, v katerem je zaigrala skupaj z Dustinom Hoffmanom in Tomom Cruisom, iranska producentka Katajun Šahabi pa v iranski filmski industriji velja za eno najvplivnejših ženskih.

In še moški žiranti ...
Drugi del devetčlanske žirije bodo sestavljali moški predstavniki. Kanadski igralec Donald Sutherland bo po pisanju francoske tiskovne agencija AFP s svojimi 80 leti najstarejši član žirije, ki bo prihodnji mesec odločila o dobitniku zlate palme za najboljši film festivala v Cannesu. V žiriji je tudi danski igralec Mads Mikkelsen, ki mu je v Cannesu uspel preboj s trilogijo Pusher, svetovno slavo pa je dosegel v filmu Casino Royale iz serije filmov o Jamesu Bondu.

Ob Sutherlandu in Mikkelsenu bosta za moške kvote poskrbela še madžarski režiser Laszlo Nemes in francoski režiser Arnaud Desplechin. Nemes je letos osvojil tujejezičnega oskarja za film Savlov sin, v katerem je na pretresljiv način spregovoril o holokavstu. Desplechin se med drugim podpisuje pod režijo filma iz leta 2008, ki nosi angleški naslov A Christmas Tale.

Letošnji festival v Cannesu, ki ga bo 11. maja odprl film Woodyja Allena z naslovom Cafe Society, se bo končal 22. maja.