TV-postaja Comedy Central ga je uvrstila v zgornjo polovico svojega seznama Stotih najbolj duhovitih komikov vseh časov. Foto: AP
TV-postaja Comedy Central ga je uvrstila v zgornjo polovico svojega seznama Stotih najbolj duhovitih komikov vseh časov. Foto: AP

75-letni Lewis je v svoji videoobjavi na Twitterju povedal, da je prve simptome opazil pri svoji hoji, ki je bila vse manj okretna. Parkinsonova bolezen, ki je degenerativna in neozdravljiva, vpliva na del možganov, ki nadzira gibanje. "V zadnjih treh letih in pol sem imel vzpone in padce, in ljudje mi očitajo, da ne slišijo ničesar o meni, ter me sprašujejo, ali še nastopam." V zvezi s kariero je sprejel dokončno odločitev: "Zaključil sem s stand-up komedijo. Posvečam se samo pisanju in igri."

Lewis, ki je z Larryjem Davidom pred kratkim zaključil snemanje 12. sezone HBO-jeve serije Nikar tako živahno, je posebej poudaril, da je "z njim vse v redu": njegova bolezen napreduje počasi, kar je pogosto pri ljudeh, ki jo dobijo v zrelih letih. Še pred diagnozo je prestal serijo več operacij na rami in hrbtu ter zamenjavo kolka, kar je "bilo precejšnja nesreča, ampak tako je življenje".

Richard Lewis se je leta 1947 rodil v Brooklynu in začel v zgodnjih sedemdesetih nastopati v impropredstavah. Ko je leta 1974 po nastopu v šovu Johnnyja Carsona postal prepoznaven obraz, je dobil vlogo v seriji Anything but Love, kjer je štiri leta nastopal ob Jamie Lee Curtis. TV-postaja Comedy Central ga je uvrstila v zgornjo polovico svojega seznama Stotih najbolj duhovitih komikov vseh časov.

Lewis je imel tudi nekaj opaznejših filmskih vlog – med drugim je bil princ John v akcijski komediji Robin Hood: Možje v pajkicah (1993). V svoji avtobiografiji, ki jo je naslovil The Other Great Depression, je opisal svoje odvajanje od drog ter odkritje duhovnosti.

V seriji Nikar tako živahno nastopa že od samega začetka, torej od leta 2000. Z Larryjem Davidom sta se spoznala že v otroštvu, ko sta bila kot dvanajstletnika skupaj v šoli v naravi. "Na živce mi je šel in nisem ga videl nikoli več, dokler nisem postal komik. Takrat pa sem vzljubil njegovo delo in on moje."