Prvenec Andreja Košaka, Outsider (1996), je bil prvi slovenski uspeh glede na prodajo vstopnic z več kot 90.000 gledalci in z distribucijo po vseh republikah nekdanje skupne države. Foto: Črt Lipej
Prvenec Andreja Košaka, Outsider (1996), je bil prvi slovenski uspeh glede na prodajo vstopnic z več kot 90.000 gledalci in z distribucijo po vseh republikah nekdanje skupne države. Foto: Črt Lipej
Iva Krajnc
V političnem trilerju bodo v glavnih vlogah nastopili slovenski igralci Vlado Novak, Silva Čušin, Aleksandra Balmazovič in Iva Krajnc Bagola (na fotografiji). Foto: Liffe / Matej Kerec
Andrej Košak snema politično kriminalko

Gre za Košakov četrti celovečerni igrani film, politično dramo z elementi trilerja, ki govori o volilnih prevarah in padcu moralnih vrednot v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami. V političnem trilerju bodo v glavnih vlogah nastopili slovenski igralci Vlado Novak, Silva Čušin, Aleksandra Balmazovič in Iva Krajnc Bagola.

Neizogibna katastrofa
"Franta, skorumpirani župan, izgublja volitve. Poveže se s kriminalci, ki ugrabijo njegovega protikandidata in ga fotografirajo z mladoletniki. Izbruhne škandal: protikandidat naredi samomor, primer preiskuje policija, na površje priplavajo zamere med prijatelji, partnerji in družinskimi člani. Vsi so vpeti v medsebojne odnose, ki peljejo v neizogibno katastrofo," na kratko opisujejo izvirno idejo filma.

V filmu poleg že omenjenih slovenskih igralcev nastopajo srbski zvezdnik Petar Strugar ter priznana makedonska igralca Blagoj Veselinov in Milan Tocinovski. Direktor fotografije je Američan Jason Mann, scenografijo oblikuje Sanja Vatič, glasbo pa ustvarja angleška skladateljica Linsday Wright.

Režiral je Videošpon in Res je!
Košak se je rodil v Ljubljani leta 1965. Po končani gimnaziji se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), smer filmska in televizijska režija. Že med študijem je začel režirati na TV Slovenija in tam ustvaril oddaje, ki so zaznamovale slovenski medijski prostor, med njimi Videošpon z Jonasom Žnidaršičem in Res je! z Mišo Molk. Na TV Slovenija je režiral reportaže s koncertov Nicka Cava, Nirvane, Gorana Bregovića, Mobyja in drugih. V tem času je ustvaril tudi danes znameniti modni spot z zdajšnjo prvo damo ZDA Melanio Knavs, ki jo je po naključju postavil v vlogo ameriške predsednice.

Tudi film po romanu Draga Jančarja
Njegov prvenec Outsider (1996) je bil prvi slovenski uspeh glede na prodajo vstopnic z več kot 90.000 gledalci in z distribucijo po vseh republikah nekdanje skupne države. Njegov drugi celovečerni film Zvenenje v glavi (2002) je bil posnet po romanu najbolj prevajanega in največkrat nagrajenega slovenskega pisatelja Draga Jančarja. Oba filma sta bila slovenska kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Košakov tretji celovečerni igrani film Stanje šoka (2011) je nastal kot koprodukcija petih držav in ima na Youtubu več kot 500.000 ogledov.


Spodaj si lahko ogledate fotografije Željka Stevanića s snemanja novega filma Vsi proti vsem.

Andrej Košak snema politično kriminalko