Film Urbana Zorka Jašek se začne na praznem parkirišču poleg supermarketa Eurodil, kjer se v komunalnem jašku zbudi podiplomski študent Miha.Domneva, da je v luknjo padel med pospravljanjem vozičkov, kar je dejavnost, s katero sestavlja svoj proračun. Njegovi kriki prikličejo mimoidoče, ki so polni idej, nasvetov ali prezira, Miha vsem  nekako pride prav za izražanje njihovih zamisli in mnenj. Toda Miha si želi predvsem priti iz jaška ... Film bo na ogled na TV Slovenija 2 ob 23. uri. Foto: RTV SLO
Film Urbana Zorka Jašek se začne na praznem parkirišču poleg supermarketa Eurodil, kjer se v komunalnem jašku zbudi podiplomski študent Miha.Domneva, da je v luknjo padel med pospravljanjem vozičkov, kar je dejavnost, s katero sestavlja svoj proračun. Njegovi kriki prikličejo mimoidoče, ki so polni idej, nasvetov ali prezira, Miha vsem nekako pride prav za izražanje njihovih zamisli in mnenj. Toda Miha si želi predvsem priti iz jaška ... Film bo na ogled na TV Slovenija 2 ob 23. uri. Foto: RTV SLO
Noč kratkih filmov
Noč kratkih filmov ponuja brezplačen vstop na dogodke, ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na Vimeo kanalu SFC-ja. Foto: Slovenska kinoteka

Na današnji zimski solsticij bo na pobudo Slovenskega filmskega centra v 19 kinematografih, članih Art kino mreže, tudi pri nas potekala Noč kratkih filmov. Osrednje praznovanje se bo ob 17. uri začelo v Slovenski kinoteki, kjer bodo ponudili filme v šestih sklopih, posebna pozornost bo namenjena animiranim filmom za otroke.

Program bo uvedla projekcija kratkega filma Zid Žareta Lužnika iz 1982, ki mu bo sledilo pet filmov iz sklopa klasik. Nato bodo prikazali animirane filme za odrasle, sledil bo izbor 19. Festivala slovenskega filma, temu pa še študentski filmi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT) in novogoriške akademije umetnosti, izbor Postaje DIVA/SCCA-Ljubljana in izbor Festivala kratkega filma v Ljubljani.

Še po drugih krajih …
Tudi v kinematografih Art kino mreže v Celju, Črnomlju, Domžalah, Idriji, Izoli, Mariboru, Novi Gorici, Ptuju, Radovljici, Rogaški Slatini, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Šmarju pri Jelšah, Tolminu, Trbovljah, Velenju, Vrhniki in Žireh si bo mogoče ogledati kratke filme. Pridružuje se jim še Layerjeva hiša v Kranju.

Obisk dogodkov je brezplačen, celotni razpored projekcij po Sloveniji si lahko pogledate na tej povezavi. Ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na kanalu Vimeo SFC-ja.

Noči kratkih filmov se letos pridružuje tudi nacionalna televizija, ki bo na TV Slovenija 2 od 23. ure dalje prikazala pet kratkih filmov, in sicer Jašek (r. Urban Zorko), Vdih (r. Blaž Završnik), Hrepenenje (r. Dejan Karakljajić), Sto psov (r. Jan Cvitkovič) in Sprava (Janez Burger).

Slovenski filmski center (SFC) je tudi letos k sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, AGRFT, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana. Tehnično pomoč bo nudil Studio Viba film.