Za romantično komedijo Panika je režiseka Barbara Zemljič po knjižni uspešnici Dese Muck napisala tudi scenarij. Osrednjo vlogo Vere, ženske srednjih let, ki se ustraši tega, da se ji v življenju ne more zgoditi nič več zabavnega, je pisala z mislijo na odlično Janjo Majzelj. Foto: Miloš Srdić
Za romantično komedijo Panika je režiseka Barbara Zemljič po knjižni uspešnici Dese Muck napisala tudi scenarij. Osrednjo vlogo Vere, ženske srednjih let, ki se ustraši tega, da se ji v življenju ne more zgoditi nič več zabavnega, je pisala z mislijo na odlično Janjo Majzelj. Foto: Miloš Srdić
Zapitega, ciničnega in ljudomrznega Furlana Paola, ki se ves prosti čas zapija v vaški beznici, je odlično odigral Giuseppe Battiston, Zorana pa je upodobil mariborski dijak Rok Prašnikar, ki se je za vlogo skoraj čez noč naučil italijansko, čeprav sam pravi, da mu ni ravno uspelo, a to tudi ustreza liku slovenskega fanta, ki ne razume ničesar. Večkrat nagrajena sladko-grenka italijanska komedija predstavlja njuno spremembo, ko Paolo od svoje slovenske tete "podeduje" le nerodnega 16-letnega fanta.
Adria Blues: Mandić pripoved splete okrog odcvetelega bosanskega rockerja Tonija Riffa in njegove žene, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da je z njenim možem danes vse drugače. Okrog njiju se sučejo pripadniki generacije, ki je odraščala ob Tonijevi glasbi in se s prebujajočimi čustvi srečuje s hipokrizijo nove meščanske elite, ki ji danes pripada tudi sama. Foto: Adriablues.com
Film Vaje v objemu prikazuje dva para, ki živita v ustaljenih, bolj ali manj harmoničnih odnosih. Ko pa se para srečata na tečaju tanga, se stvari zapletejo. Film je na Festivalu slovenskega filma prejel vesne za najboljšo režijo (Metod Pevec), najboljšo glavno žensko vlogo (Jana Zupančič) in najboljšo moško glavno vlogo (Uroš Fürst). Foto: Emotion film
20 let filma Šund

Letni kino je v Novi Gorici prvič zaživel lansko leto, ki je bilo posvečeno Silvanu Furlanu. Raznovrsten program so pripravili z željo, da bi vsakdo našel film po svojem okusu, posebno mesto pa namenili slovenski produkciji, za katero so prepričani, da je kakovostna, a včasih po krivem spregledana. Ker je bil Letni kino lani zelo dobro sprejet, ga letos nadaljujejo. "Lani smo Novogoričane in širšo okolico pred veliko platno letnega kina povabili prvič. Odzvali so se nad pričakovanji. Upamo, da si bodo filmske užitke v enaki meri privoščili tudi letos," je povedala koordinatorka prireditve Mateja Zorn. Deset filmskih večerov se bo zvrstilo do 10. avgusta. Letni kino je pripravila Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z drugimi partnerji.
Letni kino bo nocoj na ploščadi za novogoriško mestno hišo odprl film Zoran, moj nečak idiot. Celovečerni prvenec režiserja Mattea Oleotta o trku dveh različnih svetov na meji med Slovenijo in Italijo je na beneškem Tednu kritike osvojil nagrado občinstva. Na prvem filmskem večeru organizatorji pričakujejo tudi člane avtorske ekipe.

20-letnica Šunda
V četrtek, 31. julija, si bo mogoče na velikem platnu ponovno ogledali kultni film Quentina Tarantina Šund, ki je bil prvič predvajan leta 1994 na filmskem festivalu v Cannesu in letos slavi 20. obletnico. Večer občina pripravlja v sodelovanju z mestnim kinom Kinodvor in v okviru projekta Leto kina, nastalem ob 90-letnici delovanja kinematografa na mestu današnjega ljubljanskega kina Kinodvor.
Izbor slovenskih filmskih projekcij
Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem bo na ogled 1. avgusta. Filmski predstavi bo sledil koncert Damirja Avdića, ki je v filmu odigral glavno vlogo. Večera se bosta udeležila tudi režiser filma Dušan Moravec in direktor fotografije Matjaž Mrak, je povedala koordinatorka prireditve.
Na ploščadi za novogoriško mestno hišo bodo 2. avgusta predvajali film Panika, v katerem je kot slovenska Bridget Jones nastopila igralka Janja Majzelj. Gostja večera bo tudi režiserka filma Barbara Zemljič.

Svoj film Adria Blues, zgodbo generacije ljudi, ki jih je zaznamoval jugoslovanski vrednostni sistem, bo v kratkem klepetom pred projekcijo 8. avgusta predstavil režiser Miroslav Mandić.

Preberite intervju z Senadom Bašićem in Mojco Funkl, igralcema v filmu Adria Blues.

Žanrska raznolikost za vse okuse
V sodelovanju s festivalom Animateka bo novogoriško platno preplavil tudi jagodni izbor animiranih kratkih filmov.
S filmom Bekas v režiji Karzana Kaderja, ki bo predvajan 9. avgusta, želijo organizatorji prireditve širšemu občinstvu približati mladinski in družinski film. Gre za pripoved o kurdskih bratih in njuni vztrajnosti, upanju ter sanjah o vsemogočnem "supermenu".
Cikel filmskih predstav na prostem bo 10. avgusta sklenila plesna umetnost v kinematografiji. Predvajali bodo kratki predfilm Trenutek vročice, v katerem sta zaplesala goriška plesalca Nastja Bremec in Michal Rynia. Letni kino pa bodo končali s filmom Vaje v objemu režiserja Metoda Pevca.

V primeru slabega vremena bodo filmske projekcije prestavili. Morebitne odpovedi projekcij bodo objavljene na Facebooku na strani letnega kina in spletni strani Mestne občine Nova Gorica.

20 let filma Šund