Polanski bo decembra prejel vsaj dve nagradi za življenjsko delo. Foto: Reuters
Polanski bo decembra prejel vsaj dve nagradi za življenjsko delo. Foto: Reuters
Federico Fellini
Fellinijev sklad je bil ustanovljen leta 1995, dve leti po režiserjevi smrti. Foto: EPA
Adrien Brody, Emilia Fox, Roman Polanski in Thomas Kretschmann
Pianist je oskarja prinesel glavnemu igralcu in režiserju. Foto: EPA

Po oznanilu, da mu bo nagrado za življenjski opus decembra namenila Evropska filmska akademija, je podobno namero naznanil še sklad Federica Fellinija. 73-letni režiser, igralec in scenarist bo nagrado prejel v Fellinijevem rojstnem Riminiju. Kot je novico o nagradi komentiral sam, je priznanja še posebej vesel, saj je italijanskega režiserja zelo občudoval. Čustvo pa je bilo vzajemno, saj je tudi Fellini znal pohvaliti mlajšega kolega in je njegov film Rosemaryjin otrok uvrstil na lestvico svojih najljubših 40 filmov.

Velika evropska režiserja sta se srečala leta 1969, ko je dogodek na snemanju filma Satyricon ovekovečil Gideon Bachman in ga vključil v dokumentarec Ciao, Federico, ki prinaša tudi verjetno zadnje posnetke Sharon Tate, umorjene žene Polanskega.

Poljska usodna za filmarjevo mati
Režiser, ki se je rodil v Franciji, kjer je preživel prva leta svojega življenja, nato pa se je z družino preselil na Poljsko, ki je bila med drugo svetovno vojno usodna za veliko Judov, tudi za režiserjevo mater, je svoj zadnji film predstavil letos, ko se je po svetu vrtela njegova različica Dickensovega Oliverja Twista.

ZDA niso na njegovem potovalnem seznamu
Predtem je svet na grozote druge svetovne vojne opominjal s Pianistom, ki ga je posnel po resnični zgodbi Wladislawa Szpillmana, ki ga je v filmu upodobil Adrien Brody in za vlogo dobil oskarja. Tega je osvojil tudi Polanski kot najboljši režiser, Pianist pa je osvojil tudi zlati kipec za najboljšo priredbo scenarija. Režiser, ki ima francosko državljanstvo, se podelitve ni udeležil, saj v ZDA zaradi spolnega odnosa z mladoletnico ni najbolje zapisan in je bil obtožen, čakala pa ga je tudi zaporna kazen.

Oskarjevska nominacija že za prvi večji film
Polanski, ki je film študiral v Lodžu, je bil sicer za oskarja nominiran že za svoj prvi večji film Nož v vodi, ki velja za prvi pomembnejši poljski povojni film, katerega osrednja tema ni vojna. Po nominaciji za najboljši tuji film se je režiser preselil v Hollywood in najprej v ZDA, nato pa v Evropi posnel številne filme, ki so mu prinesli priznanje in slavo, na primer Macbeth, Kitajska četrt, Tess in Besnilo. Kot igralec je sicer sodeloval v več kot 30 filmih, jih skoraj toliko podpisal kot scenarist in se pri 27 udejstvoval kot režiser, pomembno pa je tudi njegovo producentsko delo.