V Zlomljenih objemih nastopajo Penélope Cruz (Lena), José Luis Gómez (Ernesto Martel), Lluís Homar (Mateo Blanco/Harry Caine), Tamar Novas (Diego), Rubén Ochandiano (Ray X) in Blanca Portillo (Judit Garcia). Foto:
V Zlomljenih objemih nastopajo Penélope Cruz (Lena), José Luis Gómez (Ernesto Martel), Lluís Homar (Mateo Blanco/Harry Caine), Tamar Novas (Diego), Rubén Ochandiano (Ray X) in Blanca Portillo (Judit Garcia). Foto:
V dokumentarcu Zid Jürgen Böttcher iz neprestano menjajoče se perspektive opazuje, kaj se dogaja ob ostankih berlinskega zidu po njegovem padcu.

Čeprav je program Ljubljanskega filmskega festivala zelo zgoščen, se je našel prostor za dodatno projekcijo Almodovarjevega filma, ki bo v Kinoklubu Vič v nedeljo, 22. novembra, ob 15.00. Zlomljeni objemi so najbolj avtobiografski Almodmodovarjev film doslej, ostajajo pa zvesti žanru melodrame (in nekaterim najbolj prepoznavnim obrazom španskega filma), obenem pa se spogledujejo še s filmom noir.

Dva filma že ocenjena
Za nagrado občinstva se letos poteguje 27 celovečernih filmov, ki še nimajo zagotovljene slovenske distribucije; gledalci so doslej ocenili dva filma Panika na vasi in Morfij. Filme se ocenjuje z glasovalnimi lističi ob odhodu iz dvorane ali po prenosnem telefonu.

Animirana nadrealistična pustolovščina Panika na vasi, ki jo režijsko podpisujeta Stephane Aubier in Vincent Patar, spremlja plastične igračke in njihove težave. Gledalci so belgijsko-luksemburško-francoski koprodukciji namenili oceno 4,42. Doslej so se odločili še o enem filmu, Morfiju Alekseja Balabanova. Režiser telesni in duhovni propad posameznika leta 1917 primerja s propadom celotne dežele. Gledalci so ruski film ocenili s 3,97.

Retrospektiva Evropa, združena in svobodna
Na LIFFu se jutri, 17. novembra, v spremljevalnem programu obeta tudi mala filmska retrospektiva Evropa, združena in svobodna. Filmi bodo ponudili vpogled v čas pred 20 leti in sedanjost. V Kosovelovi dvorani bo ob 15.30 na programu film Videogram neke revolucije o tem, kako je romunska revolucija potekala pred TV-zasloni, ob 17.45 bo na vrsti film Smo imeli revolucijo ali ne?, ki poda komično razmišljanje o vlogi romunske revolucije. Film Zid ob 19.45 je dokumentarec o padcu Berlinskega zidu, Leipzig jeseni ob 22. uri pa o družbenih protestih, ki so jeseni 1989 vodili do padca zidu. Zadnji film retrospektive je Uwe Johnson gleda TV, ki je duhovit filmski esej o grotesknem programu nekdanje vzhodnonemške javne televizije.