Sodišče je Lucu Bessonu naložilo plačilo 85.000 evrov, ker si je v svojem filmu Lockout izdatno sposojal ključne elemente iz kultnega filma Pobeg iz New Yorka, ki ga je leta 1981 posnel John Carpenter. Foto: EPA
Sodišče je Lucu Bessonu naložilo plačilo 85.000 evrov, ker si je v svojem filmu Lockout izdatno sposojal ključne elemente iz kultnega filma Pobeg iz New Yorka, ki ga je leta 1981 posnel John Carpenter. Foto: EPA
Pobeg iz New Yorka
V filmu Johna Carpenterja Pobeg iz New Yorka, v katerem je ves Manhattan velikanski zapor, nad katerim zaporniki prevzamejo nadzor, Kurt Russell nastopa v vlogi nekdanjega vladnega agenta, zdajšnjega obsojenca, ki se po tamkajšnjem strmoglavljenju predsedniškega letala poda v reševalno akcijo predsednika ZDA. Foto: IMDb

Francoskemu filmarju Lucu Bessonu (1959) je sodišče tako naložilo, da Johnu Carpenterju (1948) plača skoraj 450.000 evrov za plagiatorstvo njegove klasike Pobeg iz New Yorka, posnete leta 1981.

Kritiki so že nekaj časa izpostavljali očitno podobnost med omenjenima filmoma. Tako je na primer revija Box Office Bessonov Lockout, za katerega je scenarij spisal z irskima filmarjema Stephenom St. Legerjem in Jamesom Mathersom, opisala kot "elegantno, spretno in brezsramno kopijo Carpenterjevega Pobega iz New Yorka" in njegovega nadaljevanja "Pobeg iz L.A.-ja".

Vendar je znano, da je primere plagiatorstva v filmski industriji težko dokazati, zlasti če upoštevamo, da ima veliko akcijskih in znanstvenofantastičnih filmov podobne osnovne gradnike.

Ameriški predsedniki in tegobe z zapori
Režiser Petega elementa in Nikite je zanikal, da bi bil njegov futuristični triler Lockout plagiat Carpenterjeve stvaritve, v kateri je ves Manhattan velikanski zapor, nad katerim zaporniki prevzamejo nadzor. Kurt Russell nastopa v vlogi nekdanjega vladnega agenta, zdajšnjega obsojenca, ki se po tamkajšnjem strmoglavljenju predsedniškega letala poda v reševalno akcijo predsednika ZDA.

V Bessonovem Lockoutu pa je glavni protagonist, ki ga igra Guy Pearce, po krivem obsojen in se mu ponudi možnost osvoboditve, če bo rešil hčer ameriškega predsednika iz zapora v vesolju, nad katerim so prevzeli nadzor njegovi nasilni zaporniki.

Carpenter, najbolj znan po svojih grozljivkah Noč čarovnic ter Megla in Stvar, je od Bessona sprva zahteval 2,4 milijona dolarjev (okoli 2,1 milijona evrov). Lani je sodišče presodilo v korist Carpenterja in Bessonu, njegovemu produkcijskemu podjetju EuropaCorp in soavtorjem scenarija odredilo, da Carpenterju, njegovemu soscenaristu Nicku Castlu in podjetju StudioCanal plačajo skupno 85.000 evrov za avtorske pravice Pobega iz New Yorka.

Besson se je na odločitev sodišča pritožil, kar je njegov predstavnik utemeljil, da izrečena sodba zavira umetniško svobodo. Pritožbeno sodišče ni soglašalo z njimi in tako se je znesek, ki ga bodo morali plačati, povišal na petkratno vsoto prvotnega.

"Eden največjih francoskih talentov vseh časov" pač ne bi kopiral
Nadalje so Bessonovi pravniki trdili, da se "eden največjih francoskih talentov vseh časov" ne bi nikoli namerno spustil v plagiatorstvo in da se sam Pobeg iz New Yorka precej opira na klasični vestern Rio Bravo in na Pobesnelega Maxa, ki sta bila posneta dve leti prej, poroča Guardian.

Bessonov najnovejši projekt, znanstvenofantastična pustolovščina Baldrijan in mesto tisočerih planetov, pa je bil deležen navdušenih odzivov, potem ko so nekaj prizorov prikazali na nedavnem festivalu Comic-Con v San Diegu.

John Carpenter, ki tudi sam - oziroma v sodelovanju s svojim sinom - ustvarja glasbo za svoje filme, pa je trenutno na glasbeni turneji po ZDA, med avgustom in novembrom bo imel nekaj nastopov tudi na evropskih tleh - nam najbližje 3. novembra na Dunaju.