Ljubitelje animacije čakajo štirje pestri festivalski dnevi v Mariboru. Foto: StopTrik
Ljubitelje animacije čakajo štirje pestri festivalski dnevi v Mariboru. Foto: StopTrik

V programu mednarodnega tekmovanja stop motion animacije bo na ogled 26 filmov, v tekmovanju Borderlands pa 13 filmov. Festival bo drevi odprla tradicionalna delavnica animiranega filma WorkShot 2017: Odmev črnega zidu, ki jo bo letos vodila kolumbijska animatorka Laura Victoria Delgado. Zgodovinarka animacije in novinarka Nancy Denney Phelps bo vodila delavnico festivalskega novinarstva in filmske kritike.

V ospredju letošnjega festivala je Latinska Amerika: v programu Retrospektiva bodo na ogled štiri selekcije filmov iz tega geografskega območja, med drugim dokumentarni film o argentinskem ustvarjalcu animiranih filmov Quirinu Christianiju. Eliane Godeeff bo predstavila brazilsko animacijo, Jair Salvador Alvarez mehiško, Cecilia Translavina pa kolumbijsko animacijo in kolektiv Moebius.

Sedmi festival, posvečen umetnosti stop motion animacije, prireja Pekarna magdalenske mreže, potekal pa bo v Salonu uporabnih umetnosti, GT22, Minoritski cerkvi, klubu Wetrinsky in dvorani Gustaf.

Festival spremlja tudi pester spremljevalni program, med drugim bodo v GT22 odprli razstavo makedonskega umetnika Ivana Ivanovskega in njegovih videodel, na sporedu pa je tudi koncertni performans Andreja Hrvatina, mariborskega kvinteta tanga Piazzolleky in poljskega kolektiva Demonios Latinos, ki bo v nedeljo zvečer v dvorani Gustaf tudi končal letošnji festival.