Filmski ekipi bodo nagrado izročili drevi ob 18. uri po projekciji filma v Koloseju.

Ajda Smrekar in Uma Štader v prizoru iz filma Gajin svet 2. Foto: SFC/Dominik Istenič
Ajda Smrekar in Uma Štader v prizoru iz filma Gajin svet 2. Foto: SFC/Dominik Istenič

Gajin svet 2 je nadaljevanje zgodbe o pogumni in navihani Gaji. Naslovno junakinjo tokrat igra Uma Štader, ob njej pa še Sebastian Cavazza kot oče Peter, Jana Zupančič kot mama Nina, Enej Černe Berčič kot Gajin prijatelj Matic in drugi. Gajin svet, ki je v kinematografe prišel leta 2018, je s preseženimi 75.000 gledalci prejel tri zlate role.

Sorodna novica Padla je zadnja klapa romantične komedije Gajin svet 2

Spoznanje, kaj pomeni pravo prijateljstvo
"14-letna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Čeprav so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme osreči tudi očeta," so zapisali pri Felina films, ki je producent filma. Koproducenta sta RTV Slovenija in Studio Ritem, financer pa Slovenski filmski center (SFC).

Odpiranje tem, o katerih je treba govoriti
Še preden je film prišel na velika platna, ga je videlo nekaj sto pedagoških delavcev, ki so "očitno presodili, da film za otroke in mlade nosi pravo sporočilo, saj je zanimanje za šolske projekcije veliko. Odpira kar nekaj tem, o katerih moramo govoriti – od nasilja med vrstniki, ločitve staršev in varnosti na spletu," je pred kratkim za STA zapisal Peter Bratuša.

Po besedah soscenaristke Špele Levičnik Oblak je scenarij "kot živa tvorba, ki se prilagaja igralcem, situaciji. Majhne, a pomembne spremembe so se tako zgodile že na vajah in tudi na snemanju samem. Izjemno pomemben del procesa nastajanja scenarija filma je pogovor z igralci, poslušanje, opazovanje in razumevanje občutkov, ki se razvijejo prek besed."

Direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer Jan Lovše, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske Nataša Sevčnikar in avtor glasbe Sebastijan Duh.