Kot poroča Euronews, bodo na 80. beneškem filmskem festivalu svoje filme prikazala slavna imena, kot so David Fincher, Bradley Cooper, Sofia Coppola, Yorgos Lanthimos in Michael Mann.

Yorghos Lanthimos se po uspehu Najljubše vrača s Poor things, še enim filmom, ki vključuje Emo Stone, v celoti posnetem v angleščini. Gotska nadrealistična drama je nastala po navdihu Frankensteina pisateljice Mary Shelley, govori pa o ženski, ki jo znanstvenik obudi spet v življenje.

Emma Stone in Mark Ruffalo v novem filmu Poor Things grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa Foto: IMDb
Emma Stone in Mark Ruffalo v novem filmu Poor Things grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa Foto: IMDb

Med tekmovalnimi filmi so tudi znanstvenofantastična drama La Bête Bertranda Bonella z Léo Seydoux in Georgeem MacKayem v glavnih vlogah, Priscilla Sofie Coppole, ki prikazuje razmerje Priscille in Elvisa Presleyja, Ferrari Michaela Manna, v katerem Adam Driver portretira legendo dirkalnih avtov Enza Ferrarija, nov film poljske režiserke Agnieszke Holland The Green Border in danska zgodovinska drama z Madsom Mikkelsenom, ki jo je režiral Nikolaj Arcel.

Na programu bodo tudi Maestro, drugi film Bradleyja Cooperja, ki je kot režiser zaslovel s hollywoodsko filmsko uspešnico Zvezda je rojena, nov film z oskarjem nagrajenega režiserja Ryusuke Hamaguchija, Evil Does Not Go Away, David Fincher pa se vrača z dolgo pričakovano Netflixovo produkcijo The Killer, v kateri igrata Michael Fassbender in Tilda Swindon.

Medtem ko je bila večina festivalov v času pandemije odpovedanih, pa je najstarejši filmski festival čas covida preživel brez večje okrnjenosti. Trenutno je zaradi stavke ameriških igralcev in scenaristov pred novo preizkušnjo, saj je navzočnost mnogih zvezd in režiserjev vprašljiva, film The Challengers Luce Guadagnina, ki bi moral festival odpreti, pa je že zamenjal italijanski vojni film Comandante Edoarda de Angelisa.

Zaradi stavke je Guadagninov The Challengers na festivalu zamenjal italijanski vojni film Comandante Edoarda de Angelisa, Guadagnino je premiero filma prestavil na prihodnji april. Foto: IMDb
Zaradi stavke je Guadagninov The Challengers na festivalu zamenjal italijanski vojni film Comandante Edoarda de Angelisa, Guadagnino je premiero filma prestavil na prihodnji april. Foto: IMDb

Ločevanje med posameznikom in umetniškim delom
Beneški festival, ki je znan kot odskočna deska za mnoge svetovne nagrade, je pred kratkim v javnosti doživel precej neodobravanja, vendar pa ostaja njegov vodja Alberto Barbera neomajen v svojem razlikovanju med umetnikom in umetniškim delom.

In vendar je v času gibanja JazTudi ta argument kaj hitro viden kot umivanje rok – zaradi obtožb spolnega nadlegovanja so vsi trije sporni režiserji v festivalskih krogih postali personae non gratae; Allen, ki je bil zaradi spolne zlorabe svoje pastorke obtožen že leta 1992, ima zaradi nedavnega simpatiziranja s Harveyjem Weinsteinom vse več težav pri produkciji in distribuciji filmov, Luca Bessona je od leta 2018 za spolno nadlegovanje in posilstvo obtožilo več žensk, vendar so bile obtožbe zaradi nezadostnih dokazov pred kratkim umaknjene, Polanski, ki ga je prav tako vsaj šest žensk v zadnjih letih obtožilo spolnega nadlegovanja, pa ob siceršnjem splošnem neodobravanju, kar se tiče kariere, nima večjih težav.

Sorodna novica "Če bi v Cannesu prikazali film Woodyja Allena, bi polemika zasenčila druge filme"

"Ne razumem, zakaj tukaj razpravljamo o tem"
V pogovoru s THR Roma je vodja festivala Barbera zagovarjal svojo odločitev za vključitev problematičnih režiserjev v program in poudaril, da sta bila Allen in Besson oproščena obtožb, Polanski pa je s svojimi 90 leti eden zadnjih živečih filmskih mojstrov, zato je film, sprejet na festival, prav lahko njegov zadnji. To, kar Barbera vidi kot ločevanje umetnosti od umetnika, pa bi v kontekstu vpliva in moči beneškega festivala zlahka označili za odobravanje spolnih zlorab zaradi umetniškega dela.

Barbera poudarja tudi, da je Polanski, čigar obtožba se vleče že vse od let 1977, svojo odgovornost priznal in prosil za odpuščanje, odpustila pa mu je tudi žrtev zlorabe. Dodal je, da sam ni sodnik, temveč vodja festivala, njegova naloga pa je ocenjevanje kakovosti filmov, ne dejanj posameznikov.

Na 80. beneškem filmskem festivalu bo tako premierno prikazan Allenov triler Coup de Chance, film, v celoti posnet v francoščini, za zlatega leva bo tekmoval tudi Bessonov Dogman, v okviru netekmovalnega programa pa bo mogoče videti tudi film Romana Polanskega The Palace.

Festival bo v Benetkah potekal od 30. avgusta do 9. septembra, predsednik žirije, ki bo podelila zlatega leva, pa je ameriški režiser Damien Chazelle.