Beneška Mostra, ki se bo sklenila 12. septembra, bo prvi veliki filmski festival na svetu, ki bo izveden po ustavitvi javnega življenja zaradi covida-19. Organizatorji bodo torej prisiljeni ujeti ravnotežje med ohranjanjem blišča in zagotavljanjem varnosti udeležencev. Ob tem pa se tudi pričakuje skrb za uravnoteženost med spoloma, zaradi česar je bil festival v preteklosti deležen kritik, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Beneški krilati lev. Foto: EPA
Beneški krilati lev. Foto: EPA

Med varnostnimi ukrepi bodo od omejenega števila sedežev do termičnih skenerjev za merjenje telesne temperature, pa tudi rdeča preproga bo letos brez oboževalcev. Se pa zaradi omejitev glede potovanj organizatorji v zadnjih dneh spoprijemajo z negotovostjo glede udeležbe nekaterih gostov in odpovedmi v zadnjem hipu. Udeležbo na letošnjem festivalu so med drugim potrdili britanska igralka Tilda Swinton, španski režiser Pedro Almodovar, ameriški režiser Oliver Stone in danski igralec Mads Mikkelsen, še piše AFP.

Letošnja izvedba z manj filmi kot v preteklih letih
Zaradi pandemije bodo prikazali manj filmov kot na prejšnjih izvedbah festivala, skupaj le 60. Od 18 filmov, ki se potegujejo za zlatega leva za najboljši film, jih osem podpisujejo režiserke. To so Chloe Zhao, Mona Fastvold, Nicole Garcia, Emma Dante, Susanna Nicchiarelli, Julia von Heinz, Jasmila Žbanić in Malgorzata Szumowska, ki režijo filma z angleškim naslovom Never Gonna Snow Again podpisuje skupaj z Michalom Englertom.

Sorodna novica Beneška Mostra letos z manj filmi, a kot praznovanje novega začetka

Med režiserji pa se za zlatega leva potegujejo Hilal Baydarov, Michel Franco, Amos Gitai, Andrej Končalovski, Kiyoshi Kurosawa, Majid Majidi, Kornel Mundruczo, Claudio Noce, Gianfranco Rosi in Chaitanya Tamhane.

Žiriji bo letos predsedovala avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett, ob njej pa bodo še avstrijska režiserka in scenaristka Veronika Franz, britanska režiserka in scenaristka Joanna Hogg, italijanski pisatelj Nicola Lagioia, nemški režiser in scenarist Christian Petzold, francoska igralka Ludivine Sagnier in ameriški igralec Matt Dillon, ki je – kot so prejšnji teden sporočili organizatorji – nadomestil romunskega režiserja in scenarista Cristija Puiuja.

Žirija bo poleg dobitnika zlatega leva za najboljši film izbrala še dobitnike srebrnega leva – velike nagrade žirije, srebrnega leva za režijo, nagrade Coppa Volpi za najboljšega igralca in igralko, nagrade za scenarij in posebne nagrade žirije Marcella Mastroiannija za najboljšo novo mlado igralko ali igralca.

Sorodna novica Benetke se poklanjajo Tildi Swinton in Ann Hui

Britanska igralka Tilda Swinton in hongkonška režiserka Ann Hui
Tilda Swinton in Ann Hui sta tokratni prejemnici lovorik za življenjsko delo. "Tilda Swinton je nedvomno priznana kot ena najizvirnejših in najmogočnejših igralk, ki so se dokazale konec prejšnjega stoletja," je po poročanju AFP dejal umetniški direktor festivala Alberto Barbera. Ann Hui pa je Barbera opisal kot "eno najbolj spoštovanih, ustvarjalnih in vsestranskih azijskih režiserk našega časa".

Programu so v začetku avgusta dodali še dva filma, ki bosta prikazana zunaj tekmovalnih programov. To sta The Human Voice španskega režiserja Pedra Almodovarja in One Night in Miami ameriške igralke in režiserke Regine King. Almodovarjev film je nastal po istoimenski igri francoskega dramatika Jeana Cocteauja, v glavni vlogi v njem nastopa prav Tilda Swinton.

Dve slovenski koprodukciji potujeta v Benetke
Celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija, bo odprl program Obzorja. Gre za grško-poljsko-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo.

Film Sadeži pozabe tekmuje za leva prihodnosti, ki ga podelijo najboljšemu prvencu iz vseh programov festivala, in za preostale nagrade programa Obzorja. Foto: Boo Productions
Film Sadeži pozabe tekmuje za leva prihodnosti, ki ga podelijo najboljšemu prvencu iz vseh programov festivala, in za preostale nagrade programa Obzorja. Foto: Boo Productions

"Vesela in ponosna sva, da smo skupaj s slovenskimi sodelavci lahko prispevali svoj delež k tako izvrstnemu prvencu. V tem nenavadnem letu je uvrstitev v tekmovalni program festivala v Benetkah še toliko več vredna. S tem projektom sva dobila odličen film in krasnega prijatelja, režiserja Christosa Nikouja," so besede Pavlina in Štritofa sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Pri filmu, ki si ga bo slovensko občinstvo lahko ogledalo že to jesen, v tonski postprodukciji sodelujejo še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik.

V programu Dnevi avtorjev pa bo svetovno premiero doživela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza v režiji srbskega režiserja Ivana Ikiča, ki je tudi avtor scenarija. V glavnih vlogah sta zaigrala hrvaški igralec Goran Bogdan in slovenska igralka Maruša Majer. Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francosko koprodukcijo, pri nastajanju katere je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar, so še sporočili s SFC-ja.

Sorodna novica Umrl je italijanski skladatelj Ennio Morricone, velikan filmske glasbe

Program virtualne resničnosti bodo tokrat izjemoma organizirali na več satelitskih lokacijah po svetu. Program Venice VR Expanded bo z izborom del virtualne resničnosti gostoval po 15 mednarodnih institucijah. Ponudil bo 44 filmskih del, od tega 31 v tekmovalnem delu.
Po več kot desetletju festival odpira italijanska stvaritev

Poklon "splošno znanemu Morriconejevemu geniju"
Mostro bo prvikrat po 11 letih odprl italijanski film, in sicer Lacci režiserja Daniela Luchettija. Kot omenjeno, pa se bo festival začel s poklonom Enniu Morriconeju, saj bo rimski orkester Sinfonietta pod dirigentskim vodstvom skladateljevega sina Andree Morriconeja na slovesnosti ob odprtju izvedel nekaj del tega velikana filmske glasbe. "Benetke se bodo tako poklonile splošno znanemu Morriconejevemu geniju," so zapisali organizatorji festivala.