Prizor z Berlinala. Foto: EPA
Prizor z Berlinala. Foto: EPA

Ker epidemiji še ni bilo videti konca, sta se dva izmed največjih evropskih filmskih festivalov odločila, da bosta svoje tradicionalne zimske datume obdržala v spletni obliki, toplejše dni prvega poletnega meseca pa izkoristila za filmske projekcije v živo.

Glavno nagrado Berlinala bo v nedeljo tudi v živo prejel romunski režiser Radu Jude. Foto: EPA
Glavno nagrado Berlinala bo v nedeljo tudi v živo prejel romunski režiser Radu Jude. Foto: EPA

Ker se stanje tudi v teh dneh še ni izboljšalo toliko, kot so pozimi upali organizatorji, so bile projekcije v Rotterdamu ob 50. obletnici festivala namenjene predvsem krajevnemu prebivalstvu, tudi filmarji so na festivalu sodelovali le virtualno.

Od nogometnega dokumentarca do strašljive romance
Občinstvo na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu je za najboljši film izbralo Ime mi je Francesco Totti, dokumentarec o nogometašu, ki se je iz sramežljivega fanta prelevil v ikono nogometnega kluba AS Roma.

"Nagrade nisem pričakoval, ker je film zelo specifičen in vsebuje zelo subtilne elemente, ki pa jih je občinstvo vseeno ujelo. Sprejem na pogovoru je bil čudovit, morali so mi izklopiti kamero, ker bi se sicer lahko pogovarjali vso noč," je povedal režiser Alex Infascelli.

Sicer so v programskih sklopih Pristan, Svetla prihodnost, Ponovno kino in drugih prikazali filme z vsega sveta, kot je za festival značilno.

Dominik Graf o navdihu za film

"Moji starši so bili v petdesetih in šestdesetih, po vojni, del münchenske intelektualne elite. Mama je igrala v kabaretih, ki jih je napisal Kästner. Moj oče je igral v gledališču, poznali so se. Potem smo imeli bralno tekmovanje za enajstletnike in dvanajstletnike. Zmagal sem na gimnaziji, zato sem moral brati na televiziji, zelo nerodno mi je bilo. Na bavarskem tekmovanju je bil v žiriji Erich Kästner. Drugi fant je Toma Sawyerja bral veliko bolj ekspresivno kot jaz, zato je zmagal. Z mamo sva šla potem v restavracijo, kamor so zahajali. Pogledal me je zviška, kot bi hotel reči: "Aha, ti si torej izgubil!" Mama mi je kupila sladoled, pa ob sramotnem porazu to ni nič pomagalo. Spominjal me je na lik iz pravljice, zelo mi je bil všeč. Imel je zelo poseben glas. Mojo mamo je pozorno poslušal, drugi ljudje je niso vedno. To sem cenil."

Denimo filipinski magično-realistični film Oboževalka o deklici, ki se zaljubi v filmskega igralca in mu sledi domov, kjer se med njima odvije napol romantična, napol strašljiva romanca v slogu Lepotice in zveri.

Ali pa finski film Fuk z nikomer, mešanica dokumentarnega ali vsaj avtobiografskega filma in komedije zmešnjav režiserke Hanaleene Hauru, ki je na družbenih omrežjih s prijatelji izvedla poskus, ki je ušel z vajeti.

Filmi, ki koreninijo v književnosti in glasbi
Tako v Rotterdamu kot v Berlinu pa je imel premiero film nemškega režiserja Dominika Grafa, ki je znan predvsem po policijskih dramah, trilerjih in kriminalkah, mednarodno prepoznaven pa je postal leta 2014 z zgodovinsko dramo Ljubljeni sestri, posneto po življenju pesnika Friedricha Schillerja in njegovem prijateljstvu s sestrama von Lengefeld.

Tokrat je predstavil oblikovno izjemno svež film Fabian: Na psu, priredbo biografskega romana Ericha Kästnerja, ki se dogaja v 30. letih v Berlinu. V času divjih umetniških zamisli, družbenega razkroja in počasnega vzpona nacizma Jakob Fabian podnevi dela kot pisec oglasov, ponoči pa raziskuje temačnejše kotičke Berlina in se zaljubi v Cornelio.

Film je hotel Graf posneti že pred desetimi leti, a zanj tedaj ni bilo dovolj zanimanja. Danes pravi, da bi bil to takrat najbrž drugačen film.

Dominik Graf: Ljubljeni sestri (2014). Foto: IMDB
Dominik Graf: Ljubljeni sestri (2014). Foto: IMDB

V Guantanamo

Nagrado bo v živo prejel tudi Radu Jude. Foto: EPA
Nagrado bo v živo prejel tudi Radu Jude. Foto: EPA

Poletni del Berlinala je odprla sredna projekcija filma Mavretanec v režiji Kevina MacDonalda, v katerem Jodie Foster igra odvetnico, ki pomaga zaporniku v Guantanamu.

Film so prikazali na Muzejskem otoku, kjer so posebej za Berlinale zgradili kino na prostem z rdečo preprogo. Na poletnem delu festivala, ki bo potekal vse do 20. junija na šestnajstih prizoriščih v Berlinu, bodo v veliki večini prikazali iste filme, kot so jih marca ponudili na ogled strokovni javnosti.

Sorodna novica O Nesrečnem nabijanju ali odštekanem pornu in drugih prejemnikih medvedov

V nedeljo bodo podelili tudi nagrade zmagovalcem, ki so jih tedaj le razglasili.

Glavno nagrado, zlatega medveda, bo tako tudi v živo prejel romunski režiser Radu Jude za svoj film Nesrečno nabijanje ali odštekani porno. Ker so zaradi varnostnih ukrepov v primerjavi s prejšnjimi leti na festivalu lahko prodali le za slabo petino vstopnic, je nemška vlada k festivalskemu proračunu že prispevala še dodatnih deset milijonov evrov.

Rotterdamski festival in Berlinale