Na Poljskem je konec tedna slavil Planet samskih, film Mitje Okorna. Foto: Piotr Litwic
Na Poljskem je konec tedna slavil Planet samskih, film Mitje Okorna. Foto: Piotr Litwic
Planet samskih
Tvit Mitje Okorna ob projekciji njegovega najnovejšega filma v največji varšavski kinodvorani. Foto: Twitter

Marvelovega stripovskega antijunaka je na Poljskem namreč premagala romantična komedija Planeta Singli (slov. Planet samskih). To pomeni, da je slavil film enega najuspešnejših slovenskih "izvoznih" izdelkov, režiserja Mitje Okorna, ki pa ga tuji mediji seveda navajajo kot "enega izmed poljskih vzhajajočih talentov".

Sicer pa se je Deadpool prvi konec tedna predvajanja na prvo mesto zaslužkarjev uvrstil v kar 60 državah sveta.

Mamljivo povabilo v tujino brez poti nazaj
Okorn je na Poljskem dejaven že več let, med drugim je tam leta 2011 posnel film Pisma sv. Nikolaju in tudi ta - sicer božična - romantična komedija je postala uspešnica. Ogledalo si jo je 2,5 milijona gledalcev, v slovenskih kinematografih več kot 60.000 gledalcev, za kar je njen avtor prejel dve zlati roli.

Mitjo Okorna je na Poljsko zaneslo povabilo tamkajšnje televizijske postaje TVN k sodelovanju pri nadaljevanki 39 in pol, za katero je napisal scenarij in režiral prvo sezono, ki si jo je ogledalo 4,5 milijona Poljakov. Naslednje leto je prevzel še režijo druge sezone, ki je ponovno doživela rekordno gledanost, poroča STA.

Prek Kransterdama do zvezd
Planet samskih ima s Pismi sv. Nikolaja poleg režiserja skupnega tudi poljskega igralskega zvezdnika Macieja Stuhra, ki je v novem filmu upodobil televizijskega voditelja. V vlogi glasbene učiteljice, ki skriva svoj seksapil, pa nastopa Agnieszka Wiedlocha.

Omenimo še, da je Okornov celovečerni prvenec Tu pa tam, ki ga je posnel skoraj brez sredstev, leta 2005 prejel zlato rolo za več kot 25.000 gledalcev v slovenskih kinematografih.


Planet samskih:

Pisma sv. Nikolaju:

Tu pa tam: