Foto: EPA
Foto: EPA

Direktorica SFC Nataša Bučar je za STA izrazila veselje, da se bo filmska produkcija lahko nadaljevala.

Vlada uvrstila poplačilo dolgov filmarjem v sedmi protikoronski sveženj

"Veseli me, da smo po skoraj celoletnih prizadevanjih s pomočjo sedmega protikoronskega paketa vendarle uspeli zagotoviti osnovne pogoje, da se bo filmska produkcija v Sloveniji lahko nadaljevala," je dejala.

Po njenih besedah bo tako SFC v letošnjem letu počrpal 85,49 odstotka razpoložljivih sredstev za filmske transferje. Za preostanek sredstev v višini skoraj 729.400 evrov, ki ga zaradi poznanih birokratskih zapletov ni bilo mogoče počrpati, pa pričakuje, da bo dodatno razpoložljiv v letu 2021.

Sedmi protikoronski zakon: luč na koncu tunela
S sedmim protikoronskim zakonom, ki ga je DZ sprejel v tem tednu, se že izbranim filmskim projektom, ki so v času koronakrize ostali brez državnega sofinanciranja, obeta luč na koncu tunela, so na SFC predvidevali ob nastanku zakonskega predloga. Treba pa je bilo počakati na nakazilo sredstev.

Minister Simoniti upa, da bo slovenski film "še letos dobil, kar mu gre"

Filmarji so več mesecev opozarjali na blokado slovenske filmske produkcije, saj so transferji za projekte, ki jih preko SFC-ja potrdi ministrstvo za kulturo, čakali na odobritev vlade. O tem so poročali tudi evropskim institucijam, v začetku decembra pa je bila o tem obveščena še Evropska komisija.

Zanje sta se zavzela tudi nacionalni svet za kulturo, ki je na premierja Janeza Janšo naslovil pobudo za prednostno vladno obravnavo filmskih projektov, ter odbor DZ za kulturo, ki je pozval vlado in ministra Vaska Simonitija, naj v sedmem protikoronskem svežnju sprostita izplačila pogodbenih sredstev.