Ministrstvo za kulturo na Metelkovi ulici v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ministrstvo za kulturo na Metelkovi ulici v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Sorodna novica Vlada prerazporedila denar za ustanovitev Muzeja osamosvojitve Slovenije
Sorodna novica Vrnitev akcije za kulturo: "Ministrstvo lahko mirno deložira kar samo sebe"

Filma Orkester, ki govori o pihalnem orkestru iz Zagorja, ki se odpravi na gostovanje v Avstrijo, si trenutno še ne moremo ogledati v kinematografih. Pa ne zato, ker so ti zaprti, temveč zato, ker njegovi ustvarjalci od države še niso prejeli denarja, s katerim bi poplačali filmske delavce.

Petra Vidmar, producentka: "Film smo posneli, je zmontiran, ampak mi ne moremo dokončati filma, če nimamo starih stvari poplačanih. /.../ Multiplicirajte, koliko je to enih družin, enih posameznikov, koliko je potem to stisk ljudi."

"Dejansko mislim, da vsi životarimo, izčrpavajo se nam prihranki iz prejšnjih let. Ne vemo, kakšna bo prihodnost, gre dejansko za socialno bombo," pa je povedal scenarist in režiser Matevž Luzar.

Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Sorodna novica Minister Simoniti petkov protest razumel kot grožnjo s smrtjo

Že opravljeni projekti čakajo denar

30 projektov, ki so bili pred dvema, celo tremi leti izbrani na razpisih, delo zanje pa že zdavnaj opravljeno, tako še vedno čaka na finance. Klemen Dvornik, predsednik Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev: "Kakor da bi o vsaki predstavi, o vsaki Aidi, pa o vsakem Turandotu odločali na vladi – ali se bo delal ali se ne bo oz. ali se bo izplačalo sredstva za predstavo, ki je že bila. /.../ Če se želi škoditi slovenski kulturi, slovenski ustvarjalnosti in slovenski besedi, so to pravi koraki, ki jih počne vlada."

Zato so se za pomoč s pismom obrnili tudi na institucije in poslance Evropske unije. "Gre za nedopustno stanje, stanje, ki izigrava pravno državo," je še dodal Dvornik. In to ravno med epidemijo, ko se je izkazalo, kako pomembna duhovna hrana so tudi avdiovizualne vsebine.

Slovenski filmarji v hudi stiski
Sorodna novica Meče vlada nevladnike z Metelkove, da bo dobil prostor prirodoslovni muzej?