Brosnanu bodo častno nagrado slovesno podelili 10. decembra v Vroclavu. Foto: EPA
Brosnanu bodo častno nagrado slovesno podelili 10. decembra v Vroclavu. Foto: EPA
Jutri nikoli ne umre
Pierce Brosnan je bil za vlogo Bonda v filmu Jutri nikoli ne umre nekoč med nominiranci za igralsko nagrado EFA. Foto: Promocijsko gradivo

"Evropski filmski akademiji je v veliko zadovoljstvo, da lahko nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji podeli Pierceu Brosnanu za njegovo impresivno predanost filmu," so zapisali na akademiji. Kot so zapisali v utemeljitvi, mu nagrado podeljujejo kot znak prepoznanja njegove bogate in obsežne kariere pred kamero in tudi za njo v vlogi producenta.

V vidnejših filmskih vlogah je Brosnan nastopil po sklepu televizijske serije Remington Steele, v kateri je nase opozoril v osemdesetih letih. Sledili so nastopil v filmih, kot sta vohunski Četrti protokol (1987) in komedija Gospa Doubtfire leta 1993. Leto pozneje je postal peti igralec, ki je upodobil Bonda in s franšizo ostal do leta 2002.

Štirikrat Bond
Evropska filmska akademija je v njegovem igralskem opusu med drugim izpostavila filme Gospod Johnson, omenjeni Četrti protokol, Krojač iz Paname, Angelski slapovi, muzikal, v katerem je prepeval z Maryl Streep, Mamma Mia!, pa tudi Ljubezen je vse, kar potrebuješ in Novembrski mož. Omenili so še franšizo o najbolj znanem britanskem agentu s številko 007, ki ga je Brosnan upodobil štirikrat, in sicer v filmu Zlato oko, Jutri nikoli ne umre, Vse in še svet ter Umri kdaj drugič.

V utemeljitvi je akademija opozorila še na pomemben pečat, ki ga je Brosnan v filmu pustil kot producent. Pod okriljem njegove produkcijske hiše so doslej uresničili 11 filmov, med drugim Nečaka, Afero Thomasa Crowna in Pravila privlačnosti.

Igralcu bodo nagrado podelili 10. decembra na razglasitvi 29. evropskih filmskih nagrad, kjer bo igralec tudi častni gost.