Foto:
Foto:
Kako sem ubil svetnika
Prizor iz poljskega filma Svatba (r.: Wojciech Smarzowski, 2004).
Iz filma Tu pa tam Mitje Okorna.

15. Liffe bo poleg že uveljavljenih sekcij letos prinesel dve novi sekciji - Odbitki in Gverila. Odbitki bodo ponudili izbor celovečernih filmov mladih režiserjev, ki se ukvarjajo s sodobno udarno tematiko. Sekcija Gverila dokumentarci pa na Liffe vrača dokumentarne filme.


Vabimo vas, da svoje mnenje o festivalu izrazite na forumu.


FSF in Liffe si bosta podala roko
Začetek 15. Liffa bo v znamenju sklepa Festivala slovenskega filma (FSF), oba bosta namreč potekala 10. novembra. Tedaj bodo slovesno podelili nagrade najboljšim slovenskim filmskim ustvarjalcem, istočasno s projekcijo nagrajenega slovenskega filma pa bo 15. Liffe odprla projekcija Almodovarjevega filma Slaba vzgoja (La mala educacion).

Največ filmov doslej
Na Liffu si bo do 24. novembra mogoče ogledati 114 filmov, kar je še enkrat več kot pred desetimi leti, poudarja programska direktorica festivala Jelka Stergel, in največ doslej.

Program 15. Liffa je, tako meni Stergelova, kompromis med željami po premiernem predvajanju filmov in izborom kakovostnih del, ki so že bila predvajana drugje.

Vodomec za najboljši film
Kot je že običajno, se bodo filmi tudi letos v sekciji Perspektive borili za nagrado vodomec, zato je bilo največ pozornosti namenjeni izbiri filmov v tej sekciji, ki predstavlja kakovostni vrh festivala.

Med 18 filmi, uvrščenimi v to sekcijo, sta tudi deli Ruševine režiserja in soscenarista Janeza Burgerja in koprodukcija Makedonije, Francije in Slovenije Kako sem ubil svetnika (režija Teona Mitevska).

Izbira občinstva - zlati kolut
Festivalsko občinstvo pa bo izbiralo najboljši film sekcije Obzorja. Izbrani film bo prejel nagrado zlati kolut, letošnja novost pa bo tudi možnost glasovanja prek mobilnega telefona. Film, ki bo prejel zlati kolut, bo Cankarjev dom nato odkupil za predvajanje po Sloveniji. Največ filmov, 29, bo prav v sekciji Obzorja, kjer si bo mogoče ogledati predvsem filme o begunstvu, krizi družine, hudih boleznih in podobno.

Bogat spremljevalni program
Pestrejši bo tudi spremljevalni program festivala. Izdajali bodo festivalski časopis, potekala pa bo tudi filmska delavnica PoEtika.

Gre za filmsko šolo, ki se bo pod vodstvom režiserja Janeza Lapajneta (Šelestenje) posvetila problematiki režiranja igranega filma. Namen PoEtike je zapolniti vrzel v izobraževanju režije igranega filma na Slovenskem, ki daje poudarek predvsem praktični izkušnji.

Premiera slovenskega filma
Pripravili so tudi svetovno premiero slovenskega filma Tu pa tam režiserja Mitje Okorna (predvidoma 24. 11.), ki pripoveduje zgodbo o kranjski mladini in težavah, s katerimi je lahko soočena, predvsem s problemom drog.

Kako se izogniti vrsti?
Že pregovorno dolge vrste pred blagajnami bosta letos skušali skrajšati storitvi, ki ponujata možnost nakupa vstopnic prek svetovnega spleta in prek storitve M-vstopnica na multimedijskem portalu Planet.