Madsa Mikkelsena bodo z bambijem nagradili na podelitvi, ki bo 16. novembra v Münchnu. Foto: EPA
Madsa Mikkelsena bodo z bambijem nagradili na podelitvi, ki bo 16. novembra v Münchnu. Foto: EPA

"Njegova sposobnost, da se vedno znova preobrazi v najrazličnejše vloge, je dokaz njegovega izjemnega talenta in globoke strasti do umetnosti igranja," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zapisala žirija o Madsu Mikkelsen.

Leta 1965 v Köbenhavnu rojeni Mikkelsen je kariero začel kot telovadec in plesalec. Sodeloval je v številnih gledaliških, televizijskih in filmskih projektih, ter postal največja moška zvezda na Danskem in v Skandinaviji. Na filmu je debutiral v uspešni kriminalni drami Diler leta 1996, prvem delu trilogije v režiji Nicolasa Windinga Refna. Vlogo preprodajalca in odvisnika od drog je ponovil v nadaljevanju Diler II. Vloga mu je prinesla nagrado robert za najboljšega igralca, ki jo podeljuje Danska filmska akademija, in nagrado bodil za najboljšega igralca, ki jo podeljuje Združenje danskih filmskih kritikov.

Mads Mikkelsen je svojo prvo filmsko vlogo odigral leta 1996 v kriminalni drami Diler, ki je bila prav tako filmski prvenec danskega scenarista in režiserja Nicolasa Windinga Refna. Foto: IMDb
Mads Mikkelsen je svojo prvo filmsko vlogo odigral leta 1996 v kriminalni drami Diler, ki je bila prav tako filmski prvenec danskega scenarista in režiserja Nicolasa Windinga Refna. Foto: IMDb

Glavni negativec v najuspešnejši bondiadi
Leta 2006 je odigral vlogo glavnega negativca v filmu o Jamesu Bondu, naslovljenem Casino Royal. Film je bil deležen pozitivnih kritik in ustvaril globalni dobiček v višini več kot 594 milijonov ameriških dolarjev ter tako prevzel naziv najbolj dobičkonosnega filma o Jamesu Bondu. Mikkelsen je istega leta odigral tudi glavno vlogo v filmu z angleškim naslovom After the Wedding, leta 2009 pa je znova združil moči z danskim režiserjem Windingom Refnom v filmu Valhalla Rising.

Sledil je tako rekoč niz desetih enako uspešnih filmov. Posebej velja poudariti psihološko dramo Lov iz leta 2012, ki jo je z Mikkelsenom v glavni vlogi režiral Danec Thomas Vinterberg.

Igralec se je gledalstvu v spomin vtisnil tudi z naslovno vlogo v seriji Hannibal, ki jo je med letoma 2013 in 2015 za televizijsko mrežo NBC ustvarjal Bryan Fuller. Mikkelsen v seriji upodablja uspešnega psihologa in sociopatskega serijskega morilca dr. Hannibala Lecterja, ki temelji na liku iz romana Thomasa Harrisa.

Sorodna novica Nažgani

Veliki uspeh "opitega" filma Nažgani
Eno od glavnih vlog je odigral tudi leta 2020 v filmu Nažgani režiserja Vinterberga, ki je prejel oskarja za najboljši film. Film je na 33. podelitvi evropskih filmskih nagrad pobral največ kipcev; člani Evropske filmske akademije (EFA) so mu prisodili nagrade za evropski film leta, režijo in scenarij, Mikkelsen pa je bil nagrajen kot igralec.

Leta 2021 je bil film Nažgani med finalisti za evropsko filmsko nagrado občinstva lux, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami. Mads Mikkelsen je sicer z glavno vlogo v filmu Obljubljena dežela, ki ga je letos režiral Nikolaj Arcel, znova nominiran za evropsko filmsko nagrado. Letošnji prejemniki nagrad bodo znani 9. decembra.

Nagrade bambi so prvikrat podelili leta 1948. Foto: EPA
Nagrade bambi so prvikrat podelili leta 1948. Foto: EPA

Najstarejša nemška medijska lovorika
Bambi je najstarejša nemška medijska nagrada ter tudi ena najpomembnejših medijskih in televizijskih nagrad v Nemčiji. V 40. letih minulega stoletja jo je vzpostavil znameniti publicist in založnik Franz Burda. Prvotno je bila namenjena priznanju dosežkov na področju nemških medijev, filma, glasbe in družbe.

Ob 75-letnici nagrade v tem letu se je medijska skupina Hubert Burda Media odločila, da jo znova podeli, potem ko v letih 2020, 2021 in 2022 ni bilo podelitev. Letošnja podelitev nagrad bo 16. novembra v Münchnu. Nagrade bodo podelili v 12 kategorijah, na slovesnosti v Bavaria Film Studios pa pričakujejo okoli 800 povabljenih gostov z različnih področij.