Foto:
Foto:
General Franco
Kakšno je bilo življenje v času vladavine generala Franca? Foto: EPA

Film je delo Sandre Ruesge, katere starši, podobno kot tudi starši drugih v času 40-letne Franceve vladavine rojenih Špancev, nikoli niso želeli govoriti o življenju v času španske diktature. Čeprav je znano, da je Franco v smrt poslal več deset tisoč resničnih in domnevnih političnih nasprotnikov, so njegovi zločini še vedno tabu.

Ravno zaradi skrivnostnega molka dokumentarec ne raziskuje toliko preteklosti kot ga zanimajo izpovedi žrtev režima. Film se osredotoča na zadržke do pripovedovanja o Francevem prihodu na oblast ter o skoraj popolni osebni nesvobodi, ki so jo morali trpeti Španci. Sandra Ruesga je zato dejala: "Podedovala sem ponarejeno zgodovino, ki jo je povzročil molk."

Svetovna javna skrivnost
V času hladne vojne zahodni voditelji generala Franca nikoli niso "obstreljevali" z obtožbami o kršitvah osnovnih človekovih pravic in svoboščin. Njihove obtožbe so bile usmerjene predvsem na socialistični Vzhod, dogajanje v Španiji pa je tako postalo (in ostalo) nekakšna javna skrivnost ne le Španije, ampak celega sveta, ki še vedno otežuje pisanje verodostojnega zgodovinskega portreta Iberskega polotoka.

"Opozorilo"desničarjev
Po prepričanju številnih mladih so ravno nerazčiščena zgodovinska dejstva eden od generatrojev vzpona desničarjev, ki je zajel tudi Španijo. Desno krilo španske politike tako zahteva, da se generala Franca, ob čigar grobnici se še danes zbirajo njegovi, sicer maloštevilni, privrženci, pusti pri miru in da se ne brska po njegovi politični zapuščini. Manuel Fraga, ustanovitelj španske opozicijske Ljudske stranke, je premiera Zapatera celo "posvaril", da naj si ne prizadeva preveč za plačilo odškodnine še živim žrtvam španske diktature.

Tretjina ne pozna resnice
Na velike razsežnosti skoraj nerazumljivega molka, ki še 30 let po vzpostavitvi demokracije vlada med pripadniki starejše generacije Špancev, je opozorila tudi nedavna raziskava radijske postaje Cadena Ser. Izidi ankete so pokazali, da kar tretjina Špancev ne ve, da je general Franco na oblast prišel z vojaškim udarom proti demokratični vladi. Dokumentarec Sandre Ruesge bo tako vsaj malo skušal razširiti zgodovinska obzorja predvsem mlajše generacije Špancev, a trmasti molk številnih Špancev bo verjetno preprečil ustvarjanje prave predstave o življenju v Francevi Španiji.