Imel je vlogo v avstrijsko-nemškem televizijskem filmu Immerstill avstrijske režiserke Eve Spreitzhofer.

Nika Rozman v filmu Istina. Foto: HMS
Nika Rozman v filmu Istina. Foto: HMS

Film Istina je v torek doživel svetovno premiero v tekmovalnem programu na uglednem 44. nemškem filmskem festivalu Max Ophüls Preis, ki poteka med 23. in 29. januarjem v mestu Saarbrücken.

Nika Rozman je bila za vlogo izbrana med vsemi kandidatkami na mednarodni avdiciji, ki je potekala po celotnem nemško-avstrijskem trgu in po vseh državah nekdanje skupne države, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Scenarij je napisal David M. Lorenz, producent filma je Christian Siée, avtorja glasbe sta Chrisna Lungala in Hannes Ohde, snemalec je André Stahlmann. Film je financiral MOIN Hamburg Schleswig-Holstein filmskih spodbud.

"Istina (Resnica) pripoveduje zgodbo o fotoreporterki Jeleni, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena preseliti v 'varno' zavetje Evrope, kjer pa se izkaže, da se prav tako ne cedita med in mleko. Istina problematizira naraščajoče nasilje nad novinarji in vedno bolj strupenim ozračjem za pridobivanje objektivnih informacij v današnjem svetu," so zapisali na SFC-ju. Snemanje je bilo v Hamburgu v Nemčiji in v Beogradu v Srbiji.

Foto: HMS
Foto: HMS

Podeželska kriminalka Immerstill pa je bila po navedbah SFC-ja premierno predvajana 17. januarja na prvem programu avstrijske nacionalne televizije (ORF 1) in imela ob prvem predvajanju več kot 800 tisoč gledalk in gledalcev. Drevenšek je v filmu odigral vlogo vaškega duhovnika, Pfarrerja Logarja, vlogo je dobil po opravljeni mednarodni avdiciji.

Scenarij je delo Wolfa Jakobyja, Eve Spreitzhofer in Romana Klementovica, ki je tudi avtor literarne predloge. "Lisa Schiller je domačo vas Immerstill pustila za seboj, zdaj pa vodi majhno slaščičarno na Dunaju. Filmska zgodba spremlja Liso, ki se odloči raziskati, kam je izginila njena sestra iz majhne, rodne vasi Immerstill. Še preden se iskanje resno začne, se na obrežju jezera pojavi truplo mladega dekleta," opisujejo.

Jurij Drevenšek, Christina Cervenka in Michael Weger v filmu Immerstill. Foto: Eva Testor
Jurij Drevenšek, Christina Cervenka in Michael Weger v filmu Immerstill. Foto: Eva Testor

Režiserka je v novembru in decembru 2021 snemala na več krajih na južnem Koroškem. Fiktivno vas Immerstil pa so posneli v Djekšah, snemali pa so tudi v Podjuni, in sicer v Globasnici, Vogrčah, v Lovankah, pri Rakolah in v Pliberku.

Film je posnela Eva Testor, glasbo je napisala Iva Zabkar. Immerstill so financirali ORF, nemška nacionalna televizija ZDF in Koroška filmska komisija. Producent filma je produkcijska hiša Graf Filmproduktion GmbH, zanj Klaus Graf. Nemška premiera bo na kanalu ZDF predvidoma letos aprila.

Drevenšek se je med drugim pravkar vrnil s snemanja novega visoko proračunskega celovečernega filma, ki bo svetovni javnosti predvidoma na ogled konec leta, še dodajajo. Nastopa tudi v novem dokumentarnem filmu Pero režiserja Damjana Kozoleta, ki bo premiero doživel na letošnjem rotterdamskem filmskem festivalu. V poprodukciji pa ima slovenski igralec trenutno tri celovečerne filme, v katerih igra večje vloge: Verižna reakcija režiserja Dragana Bjelogrlića, Poslednji heroj Žige Virca in ameriški celovečerni film Nomad režiserja Tarona Lextona.