V filmu Smrt v temi trojica lahkomiselnih tatičev vlomi v hišo premožnega, slepega samotarja. Prepričani so, da jim bo z levo roko uspel popoln rop. Foto: Kinodvor
V filmu Smrt v temi trojica lahkomiselnih tatičev vlomi v hišo premožnega, slepega samotarja. Prepričani so, da jim bo z levo roko uspel popoln rop. Foto: Kinodvor
Stolpnica
Glavni protagonist filma Stolpnica, ki ga upodablja Tom Hiddleston, se naseli v razkošno stanovanje po najnovejših tehnoloških standardih zasnovanega nebotičnika. Sprva se zdi tamkajšnje življenje rajsko, nato pa se začnejo kazati gradbene napake ... Foto: Kinodvor
Oči moje matere
V filmu Oči moje matere nekdanja kirurginja svojo hčerko Francisco na odročni kmetiji poučuje o skrivnostih anatomije, nekega dne pa v njuno idilo brutalno poseže skrivnostni prišlek. Foto: Kinodvor
V rovkinem gnezdu
V rovkinem gnezdu, ki se dogaja v Španiji petdesetih let preteklega stoletja, je mešanica napetega psihološkega trilerja in klavstrofobične komorne drame. Foto: Kinodvor
Prevzetnost in pristranost in zombiji
V sočni predelavi književne klasike Jane Austen si dekleta ob prihodu zombijev za podvezice nemudoma zataknejo bodala, da bi zdesetkale to neživo nevarnost. Foto: Kinodvor
Noč grozljivk
Tako kot prejšnja leta bodo v Kinodvoru poskrbeli za primerno masko svojega osebja in tudi obiskovalcev, v kavarni pa bodo na voljo še krvave specialitete. Foto: Kinodvor

V letošnjo Noč grozljivk z 31. oktobra na 1. november bo Kinodvor obiskovalce pahnil ob 19. uri s filmom Smrt v temi, filmski maraton pa bo okronal Prevzetnost in pristranost in zombiji, projekcija katerega se bo začela ob 3.30 zjutraj.

Ko mačka in miš zamenjata vlogi ...
Smrt v temi (Don't Breathe, 2016) je drugi celovečerec urugvajskega režiserja Feda Alvareza, ki se je pred tremi leti na filmsko prizorišče zavihtel s predelavo klasike Zlobni mrtveci (The Evil Dead, 1981) Sama Raimija.

Trojica lahkomiselnih tatičev vlomi v hišo premožnega, slepega samotarja. Prepričani so, da jim bo z levo roko uspel popoln rop, vendar se pri tem precej uštejejo. Smrt v temi je s čistokrvnim srhom in suspenzom nabit prispevek v podžanr grozljivk o domačih invazijah, ki v nadvse dobrodošlem obratu zamenja utečene vloge mačke in miši. V filmu igrajo Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette in Daniel Zovatto. Scenarij je Alvarez napisal z Rodom Sayaguesom, sicer soscenaristom njegovih Zlobnih mrtvecev, Sam Raimi pa je zavzel producentsko mesto.

Ko stolpnica postane alegorija družbe ...
Britanski žanrski avtor Ben Wheatley je posnel ambiciozno filmsko priredbo kultne znanstvenofantastične distopije J. G. Ballarda, v kateri je stolpnica arhitekturna alegorija britanske razredne družbe, v kateri betonski nebotičnik postane bojno polje čisto prave razredne vojne.

Glavni protagonist filma Stolpnica (High-Rise, 2015) se naseli v razkošno stanovanje po najnovejših tehnoloških standardih zasnovanega nebotičnika. Številka nadstropja ga uvršča v višji razred stanovalcev, v izbrani družbi pa se hitro počuti kot doma ter začne spoznavati svoje ekscentrične sosede. Sprva se zdi tamkajšnje življenje rajsko, nato pa se začnejo kazati gradbene napake - v nižjih nadstropjih prihaja do vse pogostejših izpadov elektrike in družbena hierarhija se nezadržno krha. V filmu igrajo Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans, Elisabeth Moss, James Purefoy in Keeley Hawes.

Ko idilo skali skrivnostni prišlek ...
Neodvisni prvenec Nicolasa Pesce Oči moje matere (The Eyes of My Mother, 2016) je na letošnji izvedbi festivala Sundance požel odobravanje tako kritikov kot občinstva. Film je poln srhljive napetosti in presenetljivih obratov, melanholične lirike in mračne gotike, a je hkrati trdno zasidran v žanrskem miljeju in tako samosvoj, da se upira vsakršni kategorizaciji.

Nekdanja kirurginja hčerko na odročni kmetiji poučuje o skrivnostih anatomije, nekega dne pa v njuno idilo brutalno poseže skrivnostni prišlek. Tragični dogodek ima pri dekletu travmatične posledice, a hkrati prebudi prav nenavadno radovednost. Travma in občutek osamljenosti postajata iz leta v leto hujša, dokler dekletovo hrepenenje po človeški bližini ne privzame skrajno mračnega izraza. V lepo posneti črno-beli nočni mori nastopajo Kika Magalhães, Will Brill, Flora Diaz, Paul Nazak, Clara Wong, Diana Agostini in Olivia Bond.

Ko začnejo iz omare padati okostnjaki ...
Film V rovkinem gnezdu (Musarañas, 2014) je mešanica napetega psihološkega trilerja in klavstrofobične komorne drame. Nastal je v produkciji španskega mojstra groteskne groze Álexa de la Iglesie, ki mu uspe obarvati mračno gotiko frankovske Španije s krvavo brutalnostjo.

Montse, ki trpi za hudo agorafobijo, je obsojena na osamljeno življenje za zaprtimi vrati. Od prezgodnje smrti staršev sama vzgaja mlajšo sestro, ki je pravkar dopolnila 18 let. Ko se nekega dne sosed iz zgornjega nadstropja opit zvrne po stopnicah, ga Montse zvleče v njuno stanovanje in začne negovati. Toda moški na mah očara obe sestri in poruši krhko ravnovesje njunega odnosa. V filmu, pod katerega se podpisujeta Juanfer Andrés in Esteban Roel igrajo Macarena Gómez, Nadia de Santiago, Hugo Silva in Luis Tosar.

Ko se Jane Austen speča z zombiji ...
Učenje pravil primernega vedenja v visoki družbi je bilo osrednjega pomena za mlada dekleta iz dobrih družin v Angliji 19. stoletja. V filmski Angliji 19. stoletja pa slovito družino Bennet napadejo zombiji, toda dekleta si v sočni predelavi književne klasike Jane Austen za podvezice nemudoma zataknejo bodala, da bi zdesetkale neživo nevarnost.

Čeprav grozi apokalipsa, ostaja prva skrb družine najti hčeram primerne, povrhu pa mogoče tudi premožne snubce. In kot da romantične spletke ne bile zadosti, morajo povsod kolovratiti še gnijoči mrtveci. V filmu Prevzetnost in pristranost in zombiji (Pride and Prejudice and Zombies, 2016) Burra Steersa v glavnih vlogah nastopajo Lily James, Sam Riley in Lena Headey.