Luka in Ajda sta si že od začetka naklonjena, vendar ne uspeta najti skupnega jezika. Foto: RTV SLO/Marko Hutter
Luka in Ajda sta si že od začetka naklonjena, vendar ne uspeta najti skupnega jezika. Foto: RTV SLO/Marko Hutter
Gosposka
Osamljen Luka išče svoje starše, s katerimi nikoli niso bili zares družina. Foto: RTV SLO/Marko Hutter
Gosposka
Film nastaja v Ljubljani, Mariboru, Jezeru pri Podpeči in pri Vrhniki. Foto: RTV SLO/Marko Hutter

Gre za filmsko zgodbo, ki je nastala po motivih literarne predloge Gosposka, mater si ozka pisatelja Orlanda Uršiča, vendar se je Šantić v scenariju od tega precej odmaknil. Glavni protagonist zgodbe je Luka, ki leto po koncu srednje šole zapusti Mladinski dom, v katerem je preživljal svoja otroška oziroma mladostniška leta. Dela v tovarni mesnih izdelkov, kjer si nakoplje težave z delovodjo zaradi njegove hčerke Ajde. Vanjo se namreč zaljubi, ona je previdna, saj se boji prevelike čustvene navezave. Luka ostane sam in brez dela, vmes obišče svojo mater in nato očeta, s katerima nikoli niso delovali kot družina in tudi nikoli ne bodo.
Marko Šantić, ki je v omenjenem prizoru mlaja zgodbi želel dodati slovenski ljudski element, ki je tudi sicer pomemben del celote, je vlogo Luke zaupal Janku Mandiću, njegova simpatija Ajda je Nina Rakovec. Delovodjo igra Peter Musevski, v filmu pa igrajo še Nataša Barbara Gračner, Dario Varga, Primož Pirnat, Ljerka Belak, Gregor Zorc, Igor Samobor in Maja Gal Štromar.
Nina Rakovec - prišla, odigrala, prepričala
V večji meri gre za igralce, s katerimi je režiser sodeloval že v preteklih projektih. "Rad sodelujem z igralci, ki si vzamejo čas za vaje. To je definitivno eden od najbolj pomembnih delov pri nastanku filma. Rad tudi spoznavam nove igralce in njihove igralske razsežnosti," nam je pojasnil režiser. Med te sodi Nina Rakovec - na velikih platnih smo jo nazadnje videli v Izletu Nejca Gazvode -, ki je tako režiserja kot vse druge prepričala že prvič, ko je prišla na avdicijo in odigrala vlogo.
Vedno moramo odkrivati nekaj novega
Marko Šantić, rojen leta 1983 v Splitu - ima za seboj niz uspešno sprejetih in nagrajenih kratkih filmov - kot scenarist in režiser se podpisuje pot Sretan put Nedime (2006), Rupa (2006), Od električarja z ljubeznijo (2008), Ništa osobno (2009) in Očetova želja (2010), Gosposka pa je njegov prvi celovečerec. "Delo na vsakem filmu mora biti odkrivanje nečesa novega, ker edino tako pridemo do pravega izziva in motiva. Če razmišljaš na tak način, je tudi dosti lažje snemati celovečerni film," pravi režiser.
Pri snemanju filma, ki nastaja v produkciji RTV-ja Slovenija, sodelujejo direktor fotografije Marko Kočevar, za glasbo skrbi Davor Herceg, scenograf je Marco Juratovec, kostumograf Marko Jenko, oblikovalec maske Anže Košir, direktor filma pa Janez Pirc. Pred ekipo je še dolga pot v postprodukciji, zato si bo film premierno mogoče ogledati prihodnje leto.