Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Avtorji Maja Kač

Vizualna umetnost Nova zbirka NLB-ja: "Ni prvič, da Ljubljana prispeva k razvoju umetniškega prizorišča v regiji"

26.01.2023

NLB Skupina znova obuja prakso, kakršna je bila v preteklosti pomemben dejavnik na prizorišču vizualne umetnosti, a je pred leti bolj ali manj zamrla. Zagnala je program za odkupe del sveže vizualne produkcije, za kar bo letno namenila 100.000 evrov.

Branje hieroglifov Razvozlana koda: Prelomni trenutek, ko je Champollion dešifriral dolgo pozabljeni jezik

21.01.2023

Staroegipčanski jezik raziskovalcem ni dal miru vse, odkar je utonil v pozabo. Številni so skušali razvozlati simbole enega najstarejših jezikov na svetu, a šele leta 1799 so se dokopali do ključa, ki je to omogočil.

Tutankamon "Nenadoma pa je ves svet obšla novica o velikem odkritju v Dolini kraljev"

14.01.2023

“Ga ni človeka na tem svetu, ki ga pred zapečateno grobnico faraona ne bi mikalo čim prej pogledati, kaj je na drugi strani," poskuša občutke Howarda Carterja, ko je ta stal pred novoodkrito Tutankamonovo grobnico, razumeti dr. Marko Frelih.

Razstave Euro Rotelli – fotograf, ki s tehničnim eksperimentiranjem kaže svoje videnje sveta

12.01.2023

Opus fotografa Eura Rotellija je tako raznolik, da nekaterih serij na prvi pogled ne bi pripisali istemu avtorju. A naj gre za podobe telesa v gibanju ali osamelega letovišča, vsem je skupno premišljevanje o svetu in sledeh, ki jih človek pušča v njem.

MMCpodrobno Odkritje Tutankamonove grobnice in kako so stari Egipt spoznavali na Slovenskem

10.01.2023

Leta 1846 je v Ljubljano prišla pošiljka, ki je vzbudila precej vznemirjenja. Naravnost iz Egipta sta pripotovala nagačen krokodil in prava egipčanska mumija, ki sta postala pomemben del največje in najstarejše staroegipčanske zbirke pri nas.

Erik Mavrič Dolgo črno poletje: Likovna premišljevanja o grozečih kataklizmah

17.12.2022

Erik Mavrič z novo razstavo Dolgo črno poletje pred nas razgrinja podobe sveta, ki se zdi kljub fantazijskosti neverjetno znan.

Dediščina "S tem je namen televizijskih ustvarjalcev dosežen – približati kulturno dediščino ljudem"

06.12.2022

"Takšne teme so me navduševale že od otroštva dalje, ko sem "požiral" poljudnostrokovne knjige s področij likovne umetnosti, etnologije in klasične glasbe," pravi Andrej Doblehar, ki je za gledalce RTV Slovenija pripravil novo sezono Mestnih promenad.

Tako blizu: Ekologija življenja in smrti "Ko enkrat to začutimo, ukvarjanje z okoljskimi temami ni več izbira"

26.11.2022

Naj gre za zadnje ribiče, ki skušajo preživeti ob osušenem Aralskem jezeru, neopazno izumiranje havajskih polžev ali bolj odmevno izginevanje severnih belih nosorogov – posredovanje njihovih zgodb je pomembno, saj nas soočijo s posledicami naših dejanj.

Intervju "Da bi pošiljali umetnika na tuj trg, se ni razmišljalo. O tem je govoril samo Zoran Kržišnik."

10.11.2022

"Zoran Kržišnik je vedno poudarjal, da če slovenskih umetnikov ne bomo spravili na svetovno tržišče, če nam ne bo uspelo vzpostaviti primerne cene zanje in jih na ta način afirmirali, bodo pogoreli in jim ne bo uspelo."

Razstave Elda Piščanec, umetnica, ki je kljub šibkosti žilavo rinila naprej

13.10.2022

“Nisem borbena in ne morem razlagati, da imam slikarstva več vrst, tudi kiparstva več vrst, in grafiko, poleg tega delam poskuse in novosti,” je leta 1945 v svoj dnevnik pisala Elda Piščanec.

Michelangelo Pistoletto "Regenerirati moramo lastno stvarstvo. In umetnost ima to sposobnost novega stvarjenja."

29.09.2022

"Ko se ozremo po avtoportretih v zgodovini umetnost, so umetniki na delih vedno sami. Jaz pa nisem želel biti sam, ampak živeti z drugimi," pove Michelangelo Pistoletto o nastanku svoje ikonične serije Zrcalne slike.

Razstave Brez živih bitij ni pokrajine ali Makučeve podobe izginjajočega sveta

27.09.2022

Požgani dom je nemara eno od tistih del, ki motivno izstopajo iz opusa Vladimirja Makuca. Vojne ni pogosto obravnaval, njegovo ustvarjanje gre prej v smeri iskanja tišine kot tragike. Pa vendar delo ne odzvanja tako drugačne poetike kot druge stvaritve.

Stran 1 od 45
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov