Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Maja Kač

Skok v zgodovino Zakladi srednjeveškega Gutenwerda, najdišča, kakršnih v srednjeevropskem prostoru ni veliko

12.04.2024

Cerkev sv. Nikolaja na Otoku pri Dobravi v občini Šentjernej danes osamljeno stoji sredi polj in travnikov. A vedno ni bilo tako – v srednjem veku je bila del naselja Gutenwerd, ki je po napadu Turkov leta 1473 opustel in počasi utonil v pozabo.

Intervju "Nekateri miti o Majih so že preveč zakoreninjeni, da bi jih premagali, tudi če smo jih že ovrgli"

07.03.2024

Očitno smo edini norci, ki smo pripravljeni raziskovati na območju zaraščenega Jukatana, odgovarja arheolog dr. Ivan Šprajc tistim, ki ga vprašajo, kako to, da pri raziskovalnem delu nima večje konkurence.

Intervju "Stisne me, ko pomislim, da stvari minejo. Tu vstopi umetnost, s katero skušam ohranjati življenje."

25.02.2024

“Želim postavljati čustvene monumente ljudem, ki sem jih poznala, pa tudi tistim, ki jih nisem in jih nikoli ne bom,” pravi Maja Babič Košir, akademska kiparka, katere delo temelji predvsem na transformaciji.

Knjige Kako je videti svet skozi številska očala, kje so naša zavetja in kaj je mogoče ustvariti z jezikom

31.01.2024

"Ko zložimo skupaj številke, nam, podobno kot se to zgodi pri notah v glasbi ali črkah v leposlovju, pripovedujejo zgodbe." To je bilo glavno vodilo, ki mu je Slavko Jerič sledil pri pisanju knjige Statistika za začetnike.

Intervju "Rad hodim v prirodoslovne muzeje, včasih celo rajši kot v galerijo"

01.02.2024

“Civilizacija ima na razpolago toliko sredstev, da bi lahko poskrbela za ohranitev izumirajočih živalskih vrst, usmerja pa se v čisto napačne stvari. Namesto vseh teh vojn, ki jih sprožamo, bi lahko poskrbeli za planet,“ pravi umetnik Damijan Kracina.

Razstave Srebrne igre 1984: Dvanajst dni športa, srebrna medalja in Vučko na vsakem izdelku

18.01.2024

Legendarni Vučko in Frankova srebrna medalja sta le del zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984. Ključni jugoslovanski projekt desetletja so pomagali uresničiti številni Slovenci in to je tudi zgodba o njih.

Dediščina Za vsakim muzejskim predmetom stoji restavrator z ogromno vedenja in iznajdljivosti

03.01.2024

Odkar obstajajo predmeti človeškega izvora, obstaja tudi želja po tem, da se jih popravi in ohrani, pravi Katarina Toman Kracina, vodja Konservatorske službe v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana.

Nocoj na TV SLO Film o Stanetu Kregarju, slikarju, ki je trikrat usodno posegel v razvoj slovenskega modernizma

19.12.2023

"Videl je same barve, samo o tem je sanjal," se je pred leti svojega brata Staneta Kregarja spominjala sestra Cilka Kregar. Barva je bila zares ključno izrazno sredstvo pomembnega umetnika, ki ga predstavlja nov dokumentarni film Televizije Slovenija.

Obisk razstave Ivan Zajec – kipar, ki se nikoli ni otresel "bremena" Prešernovega spomenika

28.12.2023

Ivana Zajca vsi poznamo po Prešernovem spomeniku v Ljubljani. Tam se bere recital ob kulturnem prazniku, za Ljubljančane pa je priljubljena točka srečevanja. Tudi kiparja je spremljal vse življenje, vendar ne na način, kot bi si želel.

Dediščina Carpaccieva oltarna slika: še zadnje dejanje 13-letnega restavratorskega projekta

09.12.2023

V delavnici Restavratorskega centra ZVKDS-ja je na slikarskem stojalu horizontalno nameščeno velikansko platno Vittoreja Carpaccia, ki je s svojimi 4,15 metra previsoko, da bi ga lahko pokončno postavili v prostor.

Intervju "Strokovnega kadra je premalo, spomenikov, ki so potrebni obnove, pa preveč"

30.11.2023

Ko so na pobudo hčerke Maksa Kavčiča konservatorsko-restavratorsko ekipo prosili, da odstranijo umetnikov sgraffito iz nekdanje Strojne tovarne v Trbovljah, preden to porušijo, so ti opozorili, da se takšnega zahtevnega projekta ne da izvesti čez noč.

Intervju Arjan Pregl: "Smeh se mi zdi pri mojem delu ena od možnih poti, ne pa tudi cilj."

25.11.2023

Slike in risbe Arjana Pregla spadajo v tisto polje likovnega ustvarjanja, ki nas ne glede na predhodno znanje v hipu nagovori. Takoj zaženejo klobčič asociacij, ki se začne odvijati in nam kazati družbo, v kateri smo, in našo vlogo v njej.

Stran 1 od 48
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov