Pepel in diamanti je zgodba o karizmatičnem mladeniču, razpetem med prijateljstvom in resničnostjo v času po drugi svetovni vojni. Foto:
Pepel in diamanti je zgodba o karizmatičnem mladeniču, razpetem med prijateljstvom in resničnostjo v času po drugi svetovni vojni. Foto:
Lolek in Bolek
Kdo ne pozna risanih dečkov Lolek in Bolek? Tokrat ne bosta zabavala na malih zaslonih, ampak se bo treba odpraviti v Slovenko kinoteko.

Platno Slovenske kinoteke bodo tako zasedli režiserji, kot so Andrzej Wajda, Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski. Poleg velikih režiserskih imen pa se bodo spomnili tudi tistih manj znanih ustvarjalcev poljskega filma.

Začelo se je s filmom Bestija, prva projekcija tedna poljskega filma pa je bila rezervirana za Pepel in diamant režiserja Andrzeja Wajde o mladeniču, razpetem med prijateljstvom in resničnostjo v času po drugi svetovni vojni. V tej se kot član protikomunističnega odporniškega gibanja znajde pred nalogo, da ubije vplivnega člana komunistične stranke, človeka, s katerim sta se nekoč oba borila za isto stvar.

Na ogled bodo še filmi Trg odrešenika (13. 5.), Matevževo življenje (14. 5.), Prikazni iz Zaragoze (14. 5. ), Nož v vodi, Svatba in Edi (15. 5. ), Hotel Pacifik, Tri barve: rdeča in Varšava (16. 5. ), Bolek in Lolek, Staviti na vse, Močni človek in Vlak (17. 5. ).

Poljski teden Euroteke je Slovenska kinoteka pripravila v sodelovanju s Poljsko kinoteko (Filmoteka Narodowa), Veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani (Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Lublanie) in festivalom Dnevi Varšave v Ljubljani.