Utrinek z Berlinala leta 2020: Behtaš Sanaiha in Marjam Mogadam v družbi Carla Chatriana, polovice vodstvenega dvojca Berlinala. Foto: EPA
Utrinek z Berlinala leta 2020: Behtaš Sanaiha in Marjam Mogadam v družbi Carla Chatriana, polovice vodstvenega dvojca Berlinala. Foto: EPA

Na letošnjem Berlinalu, ki bo med 15. in 25. februarjem, bo v tekmovalnem programu na ogled tudi film Marjam Mogadam (1970) in Behtaša Sanaihe (1980), naslovljen Keyke mahboobe man (Moja najljubša torta).

V domovini jima grozi tudi pravni postopek
Iranske oblasti so filmarjema, ki sta partnerja tudi v zasebnem življenju, izrekle prepoved potovanja in zasegle potna lista. Vodstvo Berlinala je zato konec januarja objavilo pismo, v katerem zahtevajo svobodo potovanja in izražanja. Zdaj pa se je oglasilo tudi Združenje iranskih neodvisnih filmskih ustvarjalcev (IIFMA), ki je ostro obsodilo prepoved potovanja za filmarja, ki jima v domovini grozi tudi pravni postopek zaradi njunega umetniškega in filmskega dela, piše nemška tiskovna agencija DPA.

70-letnica, ki znova oživi svoje ljubezensko življenje
V njunem najnovejšem filmu Keyke mahboobe man spremljamo zgodbo 70-letne Mahin (Lily Farhadpour), ki po smrti moža in odhodu hčere v Evropo živi sama v Teheranu. Nekega dne se odloči, da bo prekinila svojo samotarsko rutino, in tako znova oživi svoje ljubezensko življenje. V vlogi njenega ljubimca nastopa znani iranski igralec Esmail Mehrabi. "Film temelji na realnosti vsakdanjega življenja žensk srednjega razreda v Iranu. Resničnost njihovih življenj je bila komaj kdaj povedana, vendar je to igriva zgodba o upanju in veselju v življenju, pa tudi o absurdnosti smrti," sta o svoji tretji skupni stvaritvi zapisala filmarja.

Prizor iz celovečerca Keyke mahboobe man z Lily Farhadpour in Esmailom Mehrabijem v glavnih vlogah. Foto: Berlinale
Prizor iz celovečerca Keyke mahboobe man z Lily Farhadpour in Esmailom Mehrabijem v glavnih vlogah. Foto: Berlinale

Celovečerec, ki nosi letošnjo letnico nastanka, je iransko-francosko-švedsko-nemška koprodukcija. Film je finančno podprl Svetovni filmski sklad Berlinala po tem, ko je projekt na koprodukcijskem trgu Berlinale 2020 prejel prestižno nagrado eurimages za razvoj koprodukcije.

Sorodna novica Iranske oblasti prepovedale delo igralkam, ki so se pojavljale brez naglavne rute

Številni filmski ustvarjalci v Iranu se po protestih jeseni 2020 spopadajo z okrepljenim preganjanjem. Nekaterim igralkam, ki so bile vpletene v proteste, so preprečili sodelovanje v filmih, ali pa so se v znak protesta same odločile za zamrznitev filmskega ustvarjanja.

Pomemben pečat iranskega filma
Sicer pa je iranska kinematografija v zadnjih desetletjih močno zaznamovala tekmovalni program Berlinala. Iranski filmarji so med drugim v zadnjih 15 letih prejeli največ festivalskih nagrad od katere koli druge države po svetu.