Simpsonovi veljajo za pravi popkulturni fenomen. Do danes so prejeli vrsto nagrad, med njimi več kot 30 televizijskih nagrad emmy. Leta 2000 so si prislužili tudi zvezdo na znamenitem hollywoodskem Pločniku slavnih, leta 2007 pa so njihove dogodivščine zaživele še v celovečernem filmu. Foto: Reuters
Simpsonovi veljajo za pravi popkulturni fenomen. Do danes so prejeli vrsto nagrad, med njimi več kot 30 televizijskih nagrad emmy. Leta 2000 so si prislužili tudi zvezdo na znamenitem hollywoodskem Pločniku slavnih, leta 2007 pa so njihove dogodivščine zaživele še v celovečernem filmu. Foto: Reuters

Z Disneyja niso želeli komentirati, zakaj epizoda z naslovom One Angry Lisa iz 34. sezone Simpsonovih ni na voljo za ogled v storitvi pretakanja Disney Plus na polavtonomnem kitajskem ozemlju, poroča Ameriška tiskovna agencija AP.

Sorodna novica V Hongkongu bodo spremenili zakonodajo, da bi okrepili filmsko cenzuro

Epizoda je bila prvič predvajana na televiziji oktobra. Ni povsem jasno, kdaj so epizodo odstranili iz storitve pretakanja v Hongkongu. V epizodi se lik Marge Simpson udeleži virtualnega tečaja treninga na stacionarnem kolesu. Inštruktorica stoji pred virtualnim ozadjem Kitajskega zidu in reče: "Poglejte čudeže Kitajske. Bitcoin rudniki, prisilna delovna taborišča, kjer otroci izdelujejo pametne telefone."

Kitajska trdi, da so taborišča izobraževalni centri
Vprašanje prisilnega dela je na Kitajskem občutljivo. Zahodne vlade in aktivisti že leta obtožujejo Kitajsko, da zapira več sto tisoč etničnih manjšin – predvsem Ujgurov – v zahodni regiji Šinjang v taborišča za pridržanje. Kitajska je zavrnila obtožbe, da uporablja prisilno delo v teh taboriščih. Kitajska trdi, da so taborišča izobraževalni centri, namenjeni poučevanju mandarinščine in poklicnih veščin.

Suverenost Hongkonga je leta 1997 Velika Britanija vrnila Kitajski, nekatere pravice naj bi bile zagotovljene vsaj 50 let v skladu s sporazumom "ena država, dva sistema". Zajamčene so bile pravice Hongkonga, kot so svoboda govora, svoboda zbiranja in neodvisen sodni sistem.

Vendar je Peking poostril nadzor, potem ko so po množičnih prodemokratičnih protestih leta 2019 uvedli zakon o nacionalni varnosti, kar je povzročilo zaskrbljenost zaradi krhanja državljanskih svoboščin, kot sta svoboda govora in tiska.

Sorodna novica Iz hongkonških knjižnic zaradi varnostnega zakona umaknili prodemokratične knjige

Hongkong uvedel zakon o filmski cenzuri
Zakon prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem in za našteto predvideva kazni od najmanj treh let v zaporu do dosmrtne ječe, poroča BBC. Leta 2021 je Hongkong uvedel zakon o filmski cenzuri, ki bi oblastem omogočil prepoved filmov, za katere menijo, da so v nasprotju z državno varnostjo. Takrat so uradniki dejali, da bi bilo nadzorovanje filmov, prikazanih na spletu, zunaj področja uporabe predloga zakona.

Cenzura zahodnih televizijskih serij ali filmov je običajna na celinski Kitajski, ob čemer cenzorji brišejo prizore ali prepovedujejo vsebino, ki je v nasprotju z vrednotami kitajske komunistične partije.

Simpsonove nekoč so predvajali na Kitajskem, dodaja AP. Ostale epizode Simpsonovih je še vedno mogoče najti na kitajskih spletnih mestih, ne pa tudi prizora iz epizode One Angry Lisa.