Zakon o nacionalni varnosti za najresnejša kazniva dejanja predvideva dosmrtni zapor in izročitev za sojenje v celinski Kitajski. Foto: Reuters
Zakon o nacionalni varnosti za najresnejša kazniva dejanja predvideva dosmrtni zapor in izročitev za sojenje v celinski Kitajski. Foto: Reuters

Po poročanju časopisa South China Morning Post je najmanj devet knjig nedosegljivih ali označenih kot "v pregledu". Med njimi so knjige prodemokratičnega aktivista Joshue Wonga in prodemokratične političarke Tanye Chan.

Sorodna novica Kitajski varnostni zakon predvideva spremembe za pravosodje Hongkonga

Korak od ... dejanske prepovedi knjig
Wong je v soboto tvitnil, da novi zakon Hongkongu "nalaga režim cenzure v celinskem slogu", in ga označil za "korak od ... dejanske prepovedi knjig".

Odstranitev političnih knjig iz javnih knjižnic bi bila še pred tednom dni nepredstavljiva. Zdaj pa se dogaja tudi to, lastniki podjetij pa iz svojih prostorov odstranjujejo sporočila podpore protestnemu gibanju, saj se bojijo, da bi jih lahko razumeli kot poskuse spodbujanja subverzije. Do zdaj so aretirali deset ljudi zaradi domnevnega kršenja novega zakona.

Zakon prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem in za našteto predvideva kazni od najmanj treh let v zaporu do dosmrtne ječe, poroča BBC. Obstaja tudi možnost, da bodo morali na podlagi zakona spletni ponudniki na zahtevo policije predajati osebne podatke.

Sorodna novica V Hongkongu prve aretacije po uveljavitvi novega zakona o nacionalni varnosti

Nasprotniki zakona trdijo, da ta ogroža svobodo ozemlja kot delno avtonomnega dela Kitajske. Peking to zavrača. Suverenost Hongkonga je leta 1997 Velika Britanija vrnila Kitajski, nekatere pravice naj bi bile zagotovljene vsaj 50 let v skladu s sporazumom "ena država, dva sistema". Zajamčene so bile pravice Hongkonga, kot so svoboda govora, svoboda zbiranja in neodvisen sodni sistem.

Po mnenju kritikov in Zahoda bo zakon pomenil izgubo svoboščin
Odkar je v torek začel veljati varnostni zakon, je več tamkajšnjih vodilnih aktivistov odstopilo s svojih položajev. Hongkong je že zapustil eden najvidnejših prodemokratičnih aktivistov in prvi obraz "protesta dežnikov" leta 2014, Nathan Law.

Po mnenju kritikov in Zahoda bo zakon pomenil izgubo svoboščin prebivalcev Hongkonga. V Pekingu so zavrnili kritike zakona, češ da je usmerjen v ustavitev množičnih prodemokratičnih protestov s silovitimi spopadi med protestniki in policijo, kot so bili v Hongkongu v večjem delu leta 2019. Zavračajo tudi kritike, da gre za kršitev jamstva, da se ne bodo vmešavali v notranje zadeve Hongkonga.

Podporniki pravijo, da bo zakon pomagal vzpostaviti red po letu dni protestov. Toda kritiki pravijo, da se uporablja za kriminalizacijo nasprotovanja Pekingu.