Predlagane spremembe odloka o cenzuri filma v Hongkongu bi okrepile cenzuro filmov v tem polavtonomnem mestu in razširile nenehno zatiranje političnih oporečnikov, ki je privedlo do zaprtja različnih prodemokratičnih organizacij in aretacij več deset aktivistov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Te spremembe bi omogočile, da cenzor določi, ali film vsebuje elemente, ki ogrožajo nacionalno varnost. Starejšim filmom, ki so imeli poprej dovoljenje za predvajanje, bi lahko zaradi državne varnosti tudi preklicali odobritev za ponovno prikazovanje.

Zakon bi veljal za domače in tuje filme
"To določbo potrebujemo za novo upoštevanje okoliščin, v katerih je bil film prej ustvarjen ali odobren, saj glede na novi zakon in izdane nove smernice obstaja možnost, da moramo takšne primere ponovno premisliti,"
je pojasnil Edward Yau, sekretar za trgovino in gospodarski razvoj, dejal na novinarski konferenci v torek.

Sorodna novica Hongkong sledi zgledu Pekinga: ne bodo predvajali podelitve oskarjev

Spremembe bi veljale tako za filme, posnete v Hongkongu, kot tudi za filme, ustvarjene drugje. Hongkonška filmska industrija je znana po režiserjih, kot so Wong Kar-wai, Tsui Hark, John Woo in Stanley Kwan, ter igralcih, med njimi so Jackie Chan, Chow Yun-fat, Jet Li, Tony Leung Chiu-Wai in Maggie Cheung.

Sorodna novica Iz hongkonških knjižnic zaradi varnostnega zakona umaknili prodemokratične knjige

Tistim, ki kršijo odlok in vseeno predvajajo filme, lahko grozijo do tri leta zapora in globa za en milijon hongkonških dolarjev, kar je približno 110 tisoč evrov.

Varnostni zakon, ki cenzuro upravičuje, prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem in za našteto predvideva kazni od najmanj treh let v zaporu do dosmrtne ječe, poroča BBC.

Če bodo spremembe zakona sprejete, se lahko mesto približa stopnji cenzure na Kitajskem, kjer so oblasti pooblaščene za blokiranje filmov, televizijskih oddaj in vsebin, ki se jim zdijo politično občutljive ali v nasprotju z vrednotami kitajske komunistične partije.

Zajamčene so bile pravice Hongkonga
Nasprotniki varnostnega zakona trdijo, da ta ogroža svobodo ozemlja kot delno avtonomnega dela Kitajske. Peking to zavrača. Suverenost Hongkonga je leta 1997 Velika Britanija vrnila Kitajski, nekatere pravice naj bi bile zagotovljene vsaj 50 let v skladu s sporazumom "ena država, dva sistema". Zajamčene so bile pravice Hongkonga, kot so svoboda govora, svoboda zbiranja in neodvisen sodni sistem.