Srce in duša filma Prometej je bil prav tisti lik, ki srca in duše, ironično, nima - android David, ki ga z ravno pravšnjo cinično distanco in rahlo srhljivim otroškim čudenjem igra Michael Fassbender. Foto: Kolosej
Srce in duša filma Prometej je bil prav tisti lik, ki srca in duše, ironično, nima - android David, ki ga z ravno pravšnjo cinično distanco in rahlo srhljivim otroškim čudenjem igra Michael Fassbender. Foto: Kolosej
Michael Fassbender je pred časom počasno genezo nadaljevanja filma označil za dobro znamenje. "Veste, te stvari trajajo. Ne bi hotel, da bi se v vse skupaj prehitro zaleteli. Vsi Pixarjevi filmi so tako fantastični prav zato, ker porabijo cela leta za metanje idej skozi okno, obračanje zgodb na glavo, iskanje novih zapletov in tako dalje." Foto: EPA

Za scenarij za nadaljevanje Prometeja, ki še nima dokončnega naslova, je zadolžen Michael Green (Zelena svetilka). Prvo različico je napisal Jack Paglen, a so Greena poklicali na pomoč za "popravke" (sodeloval je namreč že pri lanskem ponovno izgnanem Iztrebljevalcu). Produkcija naj bi se začela jeseni, ko bo Ridley Scott dokončno končal poprodukcijo Exodusa, svojega filma o Mojzesu.

Film po filmu pred filmi
Prometej 2 (za zdaj mu recimo tako) bo "nadaljevanje preddela" - kar je bolj smiselno, če se spomnimo, da je bil Prometej ohlapno zasnovano nadaljevanje znanstvenofantastične klasike Osmi potnik (1979). Srhljivka, v kateri so med drugim nastopili Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender in Idris Elba, je bila zgodba o vesoljski odpravi s človeško posadko, ki na daljnem planetu išče odgovore na vprašanja o izvoru človeške vrste, o skrivnostni rasi Inženirjev, ki naj bi nas ustvarili.

Film, za katerega je scenarij napisal pregovorno enigmatični Damon Lindelof (scenarist Skrivnostnega otoka), ni odgovoril na skoraj nobeno vprašanje, ki (si) jih je v izhodišču zastavil, vse skupaj pa se je končalo s skoraj povsem odprtim koncem, ki je dal jasno vedeti, da smo na začetku nove franšize.


Več vesoljcev

Nadaljevanje bo, tako vsaj poroča filmski blog The Wrap, veliko bolj "nezemljansko" obarvano in bolj tesno povezan s franšizo Osmi potnik. V njem bo imelo vlogo več androidov Davidov, kakršen je imel precej ključno vlogo v prvem delu, kar torej pomeni, da bomo na platnu hkrati videli več Michaelov Fassbenderjev.

Pri dvojki se šele zares začne
"Zdelo se mi je, da sem znanstveno fantastiko predolgo pustil ob strani in da bi se bilo najbolje vreči nazaj vanjo," se je časa pred Prometejem lani spominjal Ridley Scott. "Prometej je bil zame izvrstna izkušnja. Pri številki dva lahko začnemo razvijati véliko idejo."