Minister za kulturo se je sprehodil mimo inscenacije snemanja pogreba filma, ki ga je pripravilo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev s pomočjo producentskega združenja. Foto:
Minister za kulturo se je sprehodil mimo inscenacije snemanja pogreba filma, ki ga je pripravilo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev s pomočjo producentskega združenja. Foto:
Branko Djurić
Branko Djurić naj bi sodno prepoved zahteval, ker producent filma Janez Jauh filmskim ustvarjalcem ni zplačal honorarja. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
Simnoiti je portoroški filmski festival izpostavil kot eno izmed priložnosti, ki omogoča pomiritev razvnetih duhov. Foto: RTV SLO

Simoniti je festival odprl s pomiritvenim govorom, kljub temu pa ga je pred vhodom v dvorano Avditorija pričakala majhna bela krsta s cvetjem in svečo, za njo pa je stal napis, da se snema pogreb, ki ga je produciral Vasko Simoniti, zrežiral Igor Prodnik, posnel pa Stane Malčič. Predstavnica za stike z javnostjo Festivala slovenskega filma Sara Hrovatin je za MMC potrdila, da je protestno uprizoritev "zakrivilo" Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev s pomočjo Gospodarskega interesnega združenja slovenskih producentov.

Djurićev Traktor zadela sodna prepoved
Dan potem, ko je slovenski film doživel svoj pogreb, bi moral na novo zaživeti še en slovenski izdelek, kar pa je onemogočila sodna prepoved. Govorimo o celovečercu režiserja Branka Djurića Traktor, ljubezen in rock'n'roll. Sodno prepoved je naj bi zahteval sam režiser filma, saj naj bi bil producent filma Janez Jauh, ki sicer deluje v producentski hiši ATA, nekaterim ustvarjalcem filma dolžan honorar. Projekcijo filma in novinarsko konferenco, na kateri naj bi predstavili film, so tako zaradi spoštovanja sodne prepovedi umaknili s programa.

Kot poroča spletna stran Dela, naj bi medtem v. d. direktorja filmskega sklada Igor Prodnik nekaterim filmarjem na hitro nakazal 40.000 evrov. Predvidene pa so bile tudi odpovedi sobotnih večernih projekcij, o katerih se še dogovarjajo.


Salomonska rešitev?
Minister za kulturo Vasko Simoniti je v uvodnem govoru dejal, da je letošnje leto zelo pestro za slovenski film, da se je javnost razdelila na dva protipola, kar pomeni, da je potrebno izkoristiti vsako priložnost za pomiritev. Kot je poročal časnik Delo, je Simoniti v svojem govoru izpostavil portoroški filmski festival kot eno izmed priložnosti, ki omogoča pomiritev razvnetih duhov in da bo tudi sam storil vse, kar je v njegovi moči, da se bo spor salomonsko razrešil v zadovoljstvo vseh.

Stanje filmskega sklada je v zadnjem letu prišlo do kritične točke, ki si jo želijo rešiti tako eni kot drugi, a ne najdejo skupne besede. Morda pa bo portoroška inscenacija pogreba filma, ki mu je Simoniti prav v Portorožu napovedal lepše čase, kaj pripomogla k boljšim filmskim časom?