10. Festival slovenskega filma bo v Portorožu predstavil letošnjo filmsko produkcijo. Foto: Spletna stran Fsf
10. Festival slovenskega filma bo v Portorožu predstavil letošnjo filmsko produkcijo. Foto: Spletna stran Fsf
Film Petelinji zajtrk bo odprl uradni tekomovalni program. Foto: Zaklop
Kot koprodukcijski film bo predavajan film Jaz sem iz Titovega Velesa.
Maja Weiss bo predstavila Instalacijo ljubezni. Foto: RTV Slo

Naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je s selitvijo v Portorož preimenoval v Slovenski filmski maraton, se bo letos potekal do 14. oktobra. Deseti festival slovenskega filma bo letos prinesel nekaj programskih novosti; v glavni sekciji Uradni program slovenskega filma bodo predvajani celovečerni filmi, srednjemetražni filmi in kratki filmi, sekcija Preglednega programa je namenjena pregledu filmskega ustvarjanja v zadnjem letu, medtem ko lahko študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo svoje projekte prikažejo v programski sekciji Filmi študentov AGRFT, novost pa sta stranski sekciji Evropski dialogi z 18 filmi in Koprodukcijski program.

Uradni program bo odprl Petelinji zajtrk
Program bodo spremljale tudi okrogle mize o varstvu avtorskih pravic v filmski industriji, o scenaristiki in filmskem izobraževanju. Festival je srečanje, na katerem se štiri dni zapored vrti produkcija celovečernih igranih, dokumentarnih in kratkih filmov, končal pa se bo pa s slovesno podelitvijo nagrad vesna.

Tokrat se bodo zanjo potegovali filmi uradnega tekmovalnega programa, ki bodo na sporedu od 8. do 11. oktobra: Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, Instalacija ljubezni Maje Weiss, Estrellito - pesem za domov Metoda Pevca, L... kot ljubezen Janje Glogovac (Fabula), Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića, Tea Hanne A. W. Slak in dokumentarec Otroci s petrička Mirana Zupaniča.

Zanimiv spremljevalni program
Celoten program obsega 38 filmov, med njimi je 36 slovenskih produkcij in dve koprodukciji. Nova sekcija Evropski dialogi je nastala v sodelovanju z Goethejevim inštitutom ter z veleposlaništvi in kulturnimi predstavništvi evropskih držav, v njej pa bodo predstavljeni evropski filmi. Koprodukcijski program pa želi utrditi mednarodna sodelovanja pri proizvodnji filmov.

Portoroški festival bo gostil tudi svetovno premiero kratkega igranega filma Poljub smrti mladega režiserja Kristjana Vrtačnika, ki bo na sporedu 13. oktobra ob 18. uri. Spremljevalni program pa bo potekal v znamenju okrogle mize in seminarja na temo varstva avtorskih pravic v filmski industriji. 11. in 12. oktobra bodo tako gostili Gregorja Schmida z inštituta Ericha Pommerja in Teda Shapiro, ki prihaja iz Motion Picture Association of America.

Kdo bo prejel nagrado?
V Stopovi žiriji, ki bo odločala o izbiri Stopovega igralca ali igralke leta, bodo letos igralka Vesna Jevnikar, režiser, scenarist in snemalec Jure Pervanje ter kritik in publicist Miha Brun.

Poleg osrednje nagrade vesna Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev podeljuje tudi nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo, ki nosi ime po pionirju dokumentarnega filma. Vesna pa simbolizira moč junakinje iz legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap. Češki režiser danes predstavlja enega izmed stebrov zgodovine slovenskega filma in je h krati tudi dokaz povezave slovenske produkcije z evropsko kulturo.