Foto:
Foto:
Program festivala sestavlja 125 filmov. Foto: EPA
Brett Morgen
Brett Morgen skuša s svojim filmom predvsem mladino spodbuditi, da bi s protestom ustavila vojno. Foto: EPA

Dokumentarni film režiserja Bretta Morgena Chicago 10, ki po besedah organizatorjev najbolje zajema osrednje vodilo letošnjega programa, se vrača v leto 1968, v čas protivietnamskih demonstracijah in stopnjevanih protestov ob robu konvencije demokratov tega leta v Chicagu. Med tem je Robert Redford prvi večer festivala v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah pospremil s kritiko o načinu vladanja predsednika Busha.

Kritika vlade, pohvala protestnikom
Pred premiero omenjenega dokumentarca je namreč filmski igralec in režiser obiskovalce festivala opozoril, da je veliko državljanov po terorističnih napadih leta 2001 "v duhu enotnosti" raje molčalo in dalo političnemu vodstvu proste roke. Redford je še dodal, da meni, da dolguje vlada, ki je sprožila invazijo na Afganistan in Irak, svojim privržencem veliko opravičilo za napake, ki jih je storila. Dotaknil se je tudi tematike, ki se ji posveča Chicago 10, in pohvalil pogum takratnih aktivistov, ki so protestirali proti politiki vojne.

V filmu Chicago 10 se prepletajo dokumentarni posnetki in igrani liki, ki predstavljajo dogajanje leta 1968 in pogled na znameniti proces Chicago Seven proti protestnikom, kot sta Tom Hayden in Abbie Hoffman, ki sta bila obsojena povzročanja nemirov.

Kaj nas uči zgodovina?
Aktualnega dogajanja se je dotaknil tudi režiser dokumentarca Brett Morgen, ki je po bučnem aplavzu gledalce pozval, da naglas izrazijo svoje mnenje. Kot pravi, je preprosto želel posneti dober film, ki bi se zdel ljudem zanimiv in bi jih hkrati spodbudil, da povedo svoje mnenje in tako ustavijo vojno. Premiere se je udeležil tudi Tom Hayden, ki je bil nad filmom navdušen; sprašuje se, kako je Morgenu, ki je bil rojen po letu 1968, uspelo tako prepričljivo zajeti intenzivnost duha tistega nemirnega časa.

64 filmov v boju za nagrade
V program festivala so vključili tudi nekaj dokumentarcev, ki se dotikajo vojne v Iraku, kot sta Ghosts of Abu Ghraib in No End in Sight. Največji festival neodvisnega filma, nastalega zunaj hollywoodskih studiev, bo ponudil 125 igranih in dokumentarnih filmov, med te pa se je uvrstila skoraj polovica režiserskih prvencev. Svoje izdelke predstavlja 24 držav, 80 filmov pa bo na Sundanceu doživelo svetovno premiero. V desetih dneh festivala bo na ogled tudi 64 filmov, med katerimi je 32 ameriških in 32 tujih filmov, ki se potegujejo za nagrade. Nove lastnike teh bodo razglasili 28. januarja.

Osredinite se na film
Tisti ljubitelji filma, ki bodo v teh dneh postopali po ulicah Park Cityja, bodo imeli možnost srečati kakšnega izmed pričakovanih zvezdnikov, med katerimi so Anthony Hopkins, Josh Hartnett, Keri Russell, Zooey Deschanel in Samuel L. Jackson, na prvotni namen festivala pa obiskovalce vedno znova opozarjajo sami organizatorji, ki razdeljujejo broške z napisom Focus on Film (Osredini se na film).