Najboljši celovečerec letošnjega FSF-ja je Cvitkovičev Arheo, ki so ga ustvarjalci na kratko povzeli v skrivnostnih stavkih:
Najboljši celovečerec letošnjega FSF-ja je Cvitkovičev Arheo, ki so ga ustvarjalci na kratko povzeli v skrivnostnih stavkih: "Archeo je potovanje treh ljudi in enega planeta. Potovanje drug proti drugemu, potovanje v središče stvari. Archeo je molitev." Foto: FSF
Izlet
Glavni igralci iz filma Izlet (na fotografiji) režiserja Gazvode so bili na festivalu nagrajeni v več kategorijah. Foto: FSF
Martin Marion
Igralca Martina Mariona je žirija oklicala za novo zvezdo slovenskega filma in mu podelila vesno za posebne dosežke za glavno vlogo v filmu Stanje Šoka. Foto: FSF
Jonas Žnidaršič in Saša Pavček
Jonas Žnidaršič in Saša Pavček sta za svoji vlogi v filmu Kruha in iger dobila vesni za najboljšo moško in žensko stransko vlogo. Foto: FSF
Vesna Cvitkovičevemu Arheu

Režiser, ki je na isti dan ponovno postal očka, je bil nagrajen za film, s katerim je po besedah predsednika žirije Matjaža Javšnika, kariero postavil na kocko, da bi sledil svoji viziji. Njegov film Arheo mu je prinesel verjetno za režiserja tisti najbolj žlahtni nagradi festivala - vesno za najboljši celovečerni film in nagrado za najboljšo režijo. "Gre za film, ki vam je lahko všeč ali ne, nihče pa ne more reči, da je polizdelek oziroma da krši kakršno koli pravilo filma," je zapisala žirija o filmu Arheo.
Vesni za najboljšo glavno žensko in moško vlogo pa sta dobila glavna igralca v filmu Izlet Nina Rakovec in Jure Henigman.

Mazzinijeva maksimalna miniatura
Vesne in druge festivalske nagrade so nagrajencem podelili na večerni sklepni festivalski prireditvi, ki jo je povezovala Bernarda Žarn. Matjaž Javšnik, predsednik petčlanske strokovne festivalske žirije, je povedal, da je bilo filmov veliko in zato niso veliko spali. "Selektor nam je pustil veliko dela, v tako kratkem času pogledati 53 filmov in obdržati fokus ni lahko, še posebej ker je bilo veliko kakovostnih filmov in so si zaslužili globlji vpogled," je dejal Javšnik.
Vesna za najboljši celovečerni film gre Arheu Jana Cvitkoviča za "nepričakovano izkušnjo čistega filma". Vesno za najboljši kratki film so podelili filmu Obisk režiserja Mihe Mazzinija. Po Javšnikovih besedah gre pri Obisku za "maksimalno miniaturo in krasen film ter spodbuden dosežek". Vesna za najboljšo režijo gre v roke Cvitkoviča za fascinantno avtorsko delo.

Vesno za najboljši scenarij prejme režiser filma Izlet Nejc Gazvoda za univerzalno zgodbo, ki je umeščena v konkreten prostor in čas. Vesno za najboljšo glavno žensko vlogo je "za polnokrvno in senzibilno igro" prejela igralka Nina Rakovec, ki je nastopila v filmu Izlet, za "osvežujočo naravnost kompleksnega lika" pa je vesno za glavno moško vlogo prejel Jure Henigman, prav tako iz filma Izlet.

"Uravnovešena" Saša Pavček in "labilni" Jonas Žnidaršič
Vesno za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Kruha in iger je za duhovito ravnovesje med dvema poloma ženskega bitja prejela Saša Pavček, vesno za najboljšo moško stransko vlogo, prav tako v filmu Kruha in iger, pa Jonas Žnidaršič, in sicer za odlično upodobitev labilnega karakterja, je v obrazložitvi zapisala žirija.

Vesna za najboljšo fotografijo gre v roke Jureta Černeca za film Arheo za "enakovredno izkoriščanje širokega in ozkega plana pri kreiranju novega sveta". Za konceptualno ustvarjanje atmosfere filma Izlet je šla vesna za najboljšo glasbo v roke elektronskega dua New Wave Syria - Roka Pezdirca in Urše Golob. Vesna za najboljšo montažo gre Nejcu Gazvodi in Janezu Lapajni za pogumno kompozicijo rezov v filmu Izlet. Vesno za najboljši študentski film je prejel film Smeti Dominika Menceja za subtilno zaokrožen film, ki prebije meje žanra in apelira na našo zavest.
Martin Marion, nova zvezda slovenskega filma
Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel Metod Pevec za film Aleksandrinke, saj gre po mnenju žirije za film, ki z občutkom izčrpno raziskuje zgodovinsko pomembno temo. Vesno za najboljši animirani film je prejel film Last minute za izraženo bistvo z enostavnimi sredstvi. Vesna za najboljšo scenografijo je šla v roke Duška Milavca za estetiko in funkcionalnost scenskih elementov v filmu Oči, a lahko jaz šofiram?. Vesno za najboljšo kostumografijo je za verodostojno rekonstrukcijo obdobja v filmu Kruha in iger prejela Katja Hrobat, vesno za najboljši ton pa je za ekspresivni ton, ki je nadomestil vse besede, prejel Julij Zornik za film Oči, a lahko jaz šofiram? Vesno za posebne dosežke, in sicer za glavno vlogo v filmu Stanje Šoka, je žirija namenila Martinu Marionu za impresivno in neobremenjeno pojavnost v slovenskem filmu. "Zvezda je rojena," so še zapisali v obrazložitvi.
Svojo oceno o najboljših filmih je ponovno lahko dalo tudi občinstvo, ki je letos za najboljši celovečerec festivala izbralo Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika, komedija pa si je nagrado prislužila z oceno 4, 64.

Poleg nagrad vesna na festivalu podeljujejo tudi druge nagrade. Nagrado slovenskih filmskih kritikov in publicistov za najboljši celovečerni film je prejel film Izlet Nejca Gazvode, Stopovo nagrado za igralske dosežke pa igralska trojica Jure Henigman, Nina Rakovec in Luka Cimprič za film Izlet. Kodakovo nagrada za najboljšo fotografijo je za film Lahko noč, gospodična prejel Sven Pepeonik, Kodakovo nagrado za najboljši študentski film pa Boriz Bezić za režijo in scenarij filma Veter v meni.






Vesna Cvitkovičevemu Arheu