Marca bodo tudi razglasili dobitnike nagrad.

Možnost, da se Berlinale preprosto odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, ni prišla v poštev. Foto: EPA
Možnost, da se Berlinale preprosto odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, ni prišla v poštev. Foto: EPA

Francoski režiser Xavier Beauvois se bo za zlatega medveda potegoval s filmom Albatros, romunski režiser Radu Jude s filmom Bad Luck Banging or Loony Porn, režijo iranskega filma Ballad of a White Cow podpisujeta Behtash Sanaeeha in Maryam Moghaddam.

Štirje filmi v tekmovalnem programu so nemški. To so režijski prvenec igralca Daniela Brühla z naslovom Next Door, film Dominika Grafa z naslovom Fabian - Going to the Dogs, ki je nastal po romanu Ericha Kästnerja iz leta 1931, film režiserke Marie Schrader z naslovom I'm Your Man, Maria Speth pa podpisuje režijo filma Mr Bachmann and His Class.

Sorodna novica V žiriji Berlinala bo sedelo šest dobitnikov zlatega medveda

V tekmovalnem programu sta tudi dva madžarska filma: Forest - I See You Everywhere, ki ga je režiral Bence Fliegauf, in Natural Light režiserja Denesa Nagyja. Južnokorejski režiser Hong Sangsoo se bo za zlatega medveda potegoval s filmom Introduction, v tekmi zanj bo tudi libanonski film Memory Box, katerega režijo podpisujeta Joana Hadjithomas in Halil Joreige.

Mehiški režiser Alonso Ruizpalacios je v tekmovalnem programu s filmom A Cop Movie, francoska režiserka Celine Sciamma s filmom Petite Maman, gruzijski režiser Alexandre Koberidze s filmom We See When We Look at the Sky? in japonski režiser Hamaguchi Ryusuke s filmom Wheel of Fortune and Fantasy. Ni pa letos v tekmovalnem programu nobenega ameriškega filma, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Kinematografi so za zdaj še zaprti
Na začetku marca si bo filme prek spleta lahko ogledala le stroka iz filmske industrije. Kdaj jih bo lahko videla širša javnost, še ni jasno. Trenutno so kinematografi v Nemčiji zaradi pandemije covida-19 zaprti.

Sorodna novica Berlinale 2021: v marcu samo virtualna izdaja, poleti še v živo

Možnost, da se Berlinale preprosto odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, po pisanju DPA ni prišla v poštev. "Iskali smo najboljšo možno rešitev," je povedala. Na Berlinalu običajno prikažejo približno 400 filmov in lani je bilo prodanih okoli 330.000 festivalskih vstopnic. Poletna izdaja, ki je za zdaj načrtovana junija, bo po pisanju DPA precej manjša.

Prvi del festivala bo potekal od 1. do 5. marca, drugi del je načrtovan od 9. in 20. junija, piše na spletni strani Berlinala.