Canski filmski festival so prvič organizirali leta 1939. Foto: EPA
Canski filmski festival so prvič organizirali leta 1939. Foto: EPA

Zamik festivala se je v zadnjih tednih zdel vse verjetnejši, saj je število okužb z novim koronavirusom v Franciji še vedno visoko, govori se tudi o novem zapiranju države. Ta poteza organizatorjev festivala je le še dodaten znak negotovosti za industrijo, ki jo že leto dni zaznamujejo zaprte kinodvorane, prestavljene premiere in odpovedane produkcije.

"Kot smo sporočili preteklo jesen, si je festival v Cannesu vzel pravico, da glede na razvoj svetovne epidemiološke situacije spremeni datum izvedbe," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili organizatorji.

Lani zgolj spletna predstavitev iz uradnega izbora
Filmskega festivala v Cannesu lani prvič po drugi svetovni vojni niso izvedli. V oktobru so izvedli le spletno predstavitev iz uradnega izbora. Festival običajno privabi 45.000 filmskih navdušencev z uradno akreditacijo, od tega okoli 4500 novinarjev. Filmska tržnica v Cannesu pa je največji trg za producente, distributerje, kupce in druge.

Delujoče v filmski industriji skrbi tudi, kdaj se bodo rdeče preproge vrnile v polnem razkošju. Foto: EPA
Delujoče v filmski industriji skrbi tudi, kdaj se bodo rdeče preproge vrnile v polnem razkošju. Foto: EPA

Tekma za svetovne premiere in hollywoodske zvezdnike
Zamik festivala v Cannesu pomeni "morebitno soočenje" z evropskim festivalskim tekmecem v Benetkah, ki je napovedan za september, so zapisali pri The Hollywood Reporterju. Nasprotno od Cannesa so lanski beneški festival izvedli pod strogimi zdravstvenimi ukrepi, saj so organizatorji izkoristili padec okužb v poletnem času.

Prav ta festivala namreč tekmujeta za prikaz svetovnih premier in za prisotnost velikih hollywoodskih zvezd. "Čeprav je bila poteza pričakovana, bo med festivaloma sledil verižni učinek. Beneški filmski festival naj bi se začel 1. septembra, kar zaradi novih datumov Cannesa pomeni, da bo med vodilnima evropskima filmskima festivaloma le dober mesec premora," je še navedla revija The Hollywood Reporter.

Sorodna novica Berlinale 2021: v marcu samo virtualna izdaja, poleti še v živo

Zamik filmskega festivala v Cannesu v julij v običajnih razmerah ne bi bil všeč velikim hotelom v mestu, ker ravno tedaj poteka glavna turistična sezona, a to letos zaradi poraznega učinka pandemije na gostinsko-turistični sektor najverjetneje ne bo velika skrb, pa je AFP povzel pisanje revije Variety.

In letošnji filmski festival v Berlinu?
Z Berlinala so pretekli mesec sporočili, da so projekcije filmov za stroko s februarja prestavili na marec, ko bo potekala Evropska filmska tržnica, javna predvajanja filmov pa bodo junija.