Razredni sovražnik pripoveduje zgodbo gimnazijcev, ki nikakor ne morejo sprejeti zahtev in visokih meril novega učitelja nemščine. Foto: Triglav film
Razredni sovražnik pripoveduje zgodbo gimnazijcev, ki nikakor ne morejo sprejeti zahtev in visokih meril novega učitelja nemščine. Foto: Triglav film

Filmski izbor na avstrijskem festivalu sestavljajo filmi, ki so bili prikazani na največjih filmskih festivalih. Na ogled bodo tudi najnovejši filmi velikih imen, kot so Bruno Dumont, Joel in Ethan Cohen, Alexandre Payne in Lav Diaz. Na 62. mednarodnem filmskem festivalu, ki bo potekal med 31. oktobrom in 10. novembrom v Mannheimu in Heidelbergu, se je Razredni sovražnik uvrstil v tekmovalni program 17 filmov z vsega sveta.

Bičkov celovečerec se je uvrstil tudi v tekmovalni program filmskega festivala v Bratislavi, ki bo med 6. in 12. novembrom, ter v tekmovalni program Novi valovi Evropskega filmskega festivala v Sevilli, ki bo med 8. in 16. novembrom. Sekcija naj bi prikazala najzanimivejše filme zadnjega leta.

Med 16. in 23. novembrom bo film gostoval na festivalu v Castellinariji v Švici, ki je namenjen filmom za mlado občinstvo, med 15. novembrom in 1. decembrom pa še na festivalu v Talinu. Za konec pestrega gostovanja bo film predvajan še na mednarodnem festivalu v Dubaju, ki bo potekal med 6. in 14. decembrom.

V pričakovanju prve zlate role
V šestih tednih predvajanja v domačih kinematografih si je film mladega režiserja Roka Bička ogledalo skoraj 23.000 gledalcev, tako da je film v pričakovanju prve zlate role, ki ga bo dobil, ko se bo številka gledalcev povzpela nad 25.000.

Bičkov celovečerni prvenec je tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Na filmskem festivalu v Benetkah je film prejel nagrado filmskih kritikov, nato pa je vesno za najboljši film osvojil še na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Poleg tega so ustvarjalci s FSF-ja odnesli še vesne za glavno moško vlogo, stransko žensko vlogo, fotografijo in kostumografijo.