Cenzorskim škarjam ne bodo ušle nekatere najbolj znane risanke. Foto: Reuters
Cenzorskim škarjam ne bodo ušle nekatere najbolj znane risanke. Foto: Reuters
Otrok se ne sme spodbujati h kajenju, je menil neimenovani gledalec in vložil pritožbo. Foto: Reuters
Maurice de Bevere in Lucky Luke
Tudi ko ga naredijo iz sadja, v Lukovih ustih cigareta ne manjka. Foto: EPA

V risankah, kot so Tom in Jerry, Kremenčkovi in Scooby-Doo, iščejo vse namige na kajenje ali prizore, v katerih glavne osebe kadijo. Tovrstnim prizorom se ne piše nič dobrega, saj jih bodo cenzorji iz del neusmiljeno izbrisali, če bodo ugotovili, da spodbujajo h kajenju ali ga poveličujejo. Podviga so se lotili, ko se je britanskemu nadzorniku medijev neki gledalec pritožil zaradi kajenja v Tomu in Jerryju, vendar je ta ukrep prostovoljen, ne posledica kakšne uradne odločbe.

Med tenisom se ne kadi!
Gledalec, ki je želel ostati neimenovan, se je pritožil nad epizodama Teksaški Tom (Texas Tom), v kateri si Tom prizadeva mačjo gospodično očarati tako, da ji dokaže, da zna z eno roko zviti cigareto, jo prižgati in pokaditi. Gledalčevo ogorčenje pa je vzbudila tudi epizoda Teniška trdobučneža (Tennis Chumps), v kateri se Tom pomeri v tenisu, a ima njegov nasprotnik čas med igro kaditi veliko cigaro.

Vse kajenje ne bo cenzurirano
Lastnik licence nam je predlagal, da zmontiramo prizore, v katerih je kajenje prikazano kot sprejemljivo ali opravičljivo, kadar je poveličevano ali kjer bi lahko prizori spodbujali posnemanje. Risanke bodo cenzurirane, le če bi iz njih mladi gledalci dobili občutek, kako dobro je kaditi, so povedali pri Turner Broadcastingu, ponudniku nekaterih najuspešnejših in najbolj poznanih blagovnih znamk v svetu novic in zabave. Kot je izjavila njegova tiskovna predstavnica, so risanke nastale pred 50 leti in več, ko so bili časi drugačni in kajenje ni bilo tako nesprejemnljivo, zato so že zgodovinske, a kljub temu se nočejo neodgovorno obnašati in otrokom dajati napačnega zgleda.

Bodo cenzurirali tudi Churchilla?
Nekateri pa so nad cenzuriranjem legendarnih risank ogorčeni. "Poiščite tudi vse stare fotografije in posnetke Winstona Churchilla ter iz njih izrežite cigare," se je pridušal sodelujoči na enem izmed britanskih forumov, čeprav ne gre pozabiti, da tokratno cenzuriranje ni prvo, ki je doletelo risanke ali znane junake iz njih. Kadilcem nenaklonjenim časom se je moral prilagoditi tudi belgijski stripar Maurice de Bevere, čigar glavni junak Lucky Luke je kajenje uspešno opustil. Čeprav se večino svojega striparskega življenja ni ločil od priljubljene cigarete, ga je avtor poslal na odvajanje in cigareto nadomestil z vejico trave, kar mu je leta 1988 prineslo nagrado Svetovne zdravstvene organizacije.