44-letni Robert Downey Jr. že skoraj štiri desetletja nastopa na filmskih platnih. Foto: Reuters
44-letni Robert Downey Jr. že skoraj štiri desetletja nastopa na filmskih platnih. Foto: Reuters
Robert Downey Jr.
Z odtisi svojih rok in nog v svežem cementu Pločnika slavnih se je Robert za večno zapisal v Hollywoodu. Foto: Reuters

"Hecno je, da sem zdaj na tem kraju," je 44-letni igralec dejal poročevalcem ameriškega zabavnega kanala Entertainment Tonight. Ko je bil otrok, je namreč pogosto hodil tam mimo in si ogledoval imena zvezdnikov, je povedal.

Pred očmi na desetine radovednežev je junak filma Iron Man sledil zgledu filmskih velikanov, kot so Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Clark Gable, George Clooney in Hugh Jackman.

Prvi film že pri petih letih
Robert John Downey Jr. se je rodil 4. aprila 1965, prvič se je na platnu pojavil že pri rosnih petih letih - nastopil je v enem izmed filmov svojega očeta filmarja - in od takrat ni prenehal igrati. V 80. je igral v številnih filmih o odraščanju in bil eden od predstavnikov generacije "brat pack", kritiki so ga opazili v drami Manj kot nič (1987), ki je nastala po romanu Breta Eastona Ellisa. Prav ta film je še poglobil Downeyjevo že obstoječo odvisnost od mamil.

Nato so sledile pomembnejše vloge, uspeh je kronala upodobitev Charlieja Chaplina v biografskem filmu Chaplin (1992) in mu prinesla tudi nominacijo za oskarja za najboljšo moško glavno vlogo.

Odpuščen iz Raztresene Ally
Med letoma 1996 in 2001 se je Downey v medijih pojavljal predvsem zaradi hudih težav z mamili, a mu je medtem uspelo dobiti vlogo v seriji Raztresena Ally in si prislužiti nominacijo za emmyja, dobil pa je tudi zlati globus. A so ga po dveh aretacijah iz serije odpustili. Nato se je le uspešno ozdravil zasvojenosti in oživil svojo kariero, izdal je tudi glasbeni prvenec The Futurist.

Leta 2008 je zablestel v naslovni vlogi v Iron Manu, ki mu je prinesla odlične kritike, film pa je postal velika uspešnica. Sledila je nominacija za oskarja za stransko vlogo v komediji Bena Stillerja Tropic Thunder.

Downey te dni predstavlja svoj najnovejši film Sherlock Holmes režiserja Guya Ritchieja, ki naj bi ga začeli predvajati ob božiču.