Trio je že sporočil, da se po pristanku počutijo dobro in da sistemi vesoljskih plovil delujejo normalno. Foto: AP
Trio je že sporočil, da se po pristanku počutijo dobro in da sistemi vesoljskih plovil delujejo normalno. Foto: AP

Rusija bo s tem projektom postala prva država, ki bo igrani film dejansko posnela v vesolju.

Umetnika sta na Mednarodno vesoljsko postajo v ruskem vesoljskem plovilu Sojuz poletela skupaj s kozmonavtom Antonom Škaplerovom, veteranom treh vesoljskih misij, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Njihov Sojuz MS-19 je vzletel kot po načrtu ob 13.55 v Bajkonurju v Kazahstanu, prispeli pa so na postajo po približno treh urah in pol. Škaplerov je po napaki v samodejnem priklopnem sistemu brez težav privezal vesoljsko plovilo na vesoljsko postojanko, še piše AP.

Sorodna novica Rusija bo v vesolje izstrelila igralko in režiserja, da bi tam posnela prvi film

"Misija, ki bo pomagala predstaviti vesoljsko moč Rusije"
Trio je že sporočil, da se počutijo dobro in da sistemi vesoljskih plovil delujejo normalno. Igralka in režiser bosta posnela prizore za film z naslovom Izziv, v katerem kirurginja hiti na vesoljsko postajo, da bi rešila člana posadke, ki trpi zaradi bolezni srca. Po dvanajstih dneh na vesoljski postaji se bosta z drugim ruskim kozmonavtom vrnila na Zemljo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bo misija pomagala predstaviti vesoljsko moč Rusije. "Bili smo pionirji v vesolju in ohranili samozavesten položaj," je dejal Peskov. "Takšne odprave, ki pomagajo oglaševati naše dosežke in raziskovanje vesolja na splošno, so odlične za državo."

k
37-letna igralka je v ponedeljek na novinarski konferenci pred poletom priznala, da se ji je bilo težko prilagoditi strogi disciplini med usposabljanjem. "Bilo je psihološko, fizično in etično težko," je dejala.

"Ampak mislim, da se nam bo enkrat, ko dosežemo cilj, zdelo, da ni bilo tako zahtevno, in se ga bomo z nasmehom spominjali." Tudi 38-letni Šipenko, ki je posnel že več komercialno uspešnih filmov, je štirimesečno pripravo na polet označil za težko.

Rusija v vesolju ponovno tekmuje z ZDA. Foto: AP
Rusija v vesolju ponovno tekmuje z ZDA. Foto: AP

"Seveda v prvem poskusu, včasih celo v tretjem poskusu nismo mogli narediti veliko stvari, vendar je to normalno," je dejal. Šipenko, ki bo po snemanju vesoljskih epizod filma dokončal snemanje na Zemlji, je dejal, da bodo Škaplerov in še dva ruska kozmonavta, ki sta zdaj na krovu postaje – Oleg Novitskiy in Pyotr Dubrov – igrala vloge v novem filmu.

Sorodna novica Kitajski rover pristal na Marsu, nov rekord SpaceX-a, ruski film v vesolju

Ruska televizija Channel One sodeluje pri snemanju filma in je obsežno spremljala usposabljanje posadke in priprave na polet. "V šoku sem. Še vedno si ne morem predstavljati, da je moja mama tam zunaj," je za televizijo dejala igralkina hči Anna nekaj minut po izstrelitvi.

Dmitrij Rogozin, vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos, je bil ključna sila za projektom, ki ga je opisal kot priložnost, da okrepi narodno vesoljsko slavo, in zavrnil kritike nekaterih ruskih medijev. Nekateri komentatorji so trdili, da bo filmski projekt motil rusko posadko in bi ga bilo lahko nerodno snemati na ruskem segmentu Mednarodne vesoljske postaje, ki je v primerjavi z ameriškim segmentom precej manj prostoren. Julija so dodali nov ruski laboratorij Nauka, ki pa ga v celoti še niso namestili.

Vzlet trojice na snemanje v vesolje. Foto: AP
Vzlet trojice na snemanje v vesolje. Foto: AP

Na vesoljski postaji se trojka pridružuje poveljniku postaje Thomasu Pesquetu iz Evropske vesoljske agencije, tam pa so še Nasini astronavti Mark Vande Hei, Shane Kimbrough in Megan McArthur ter kozmonavti Roskozmosa Novitski in Dubrovnik ter še Aki Hošide iz Japonske agencije za raziskovanje vesolja.

Nasa v dogovorih za snemanje s Tomom Cruisom
Preden je Rusija prevzela zdaj vodilno vlogo pri snemanju filmov v vesolju, se je Ameriška vesoljska agencija Nasa z igralcem Tomom Cruisom pogovarjala o snemanju filma v orbiti. Nasa je lani potrdila, da se je s Cruiseom pogovarjala o snemanju na Mednarodni vesoljski postaji, pri čemer bi SpaceX zagotovil prevoz.