Samuel L. Jackson je v svoji 30-letni karieri zaigral v okoli sto filmih. Foto: Reuters
Samuel L. Jackson je v svoji 30-letni karieri zaigral v okoli sto filmih. Foto: Reuters

Novico je v četrtek po poročanju Reutersa sporočila Akademija filmske znanosti in umetnosti.

Oskarji za življenjske dosežke in humanitarne nagrade so bili nekoč del podelitve siceršnjih nagrad akademije, vendar se je ta leta 2009 odločila, da bo te kipce podeljevala na ločeni slovesnosti. T. i. podelitev nagrad guvernerjev, ki je napovedana za januar, je tako postala pomembna točka za filmsko srenjo znotraj sezone podeljevanja nagrad.

Samuel L. Jackson je v svoji 30-letni karieri zaigral v okoli sto filmih, tudi v Tarantinovem Šundu (za vlogo Julesa Winnfielda je bil takrat nominiran celo za oskarja) in treh delih Vojne zvezd. Na začetku svoje kariere je igral predvsem negativce ali odvisnike od prepovedanih mamil, pozneje pa so mu večkrat pripadle tudi vloge akcijskih junakov. Za vlogo Ordella Robbija v še enem Tarantinovem filmu, Jackie Brown, je na filmskem festivalu v Berlinu dobil srebrnega medveda.

Sorodna novica Norvežani so se vendarle spomnili na Liv

Liv Ullmann, najbolj znana po vlogi v filmih Jesenska sonata, Kriki in šepetanja in Prizori iz zakonskega življenja je debitirala na odrskih deskah v 50. letih, kmalu pa se je preizkusila tudi v svetu filma. Največje mednarodne uspehe je doživela med sodelovanjem s švedskim režiserjem Ingmarjem Bergmanom. Dvakrat je bila nominirana za oskarja za glavno žensko vlogo. Podpisala se je pod nekaj knjig, deluje pa tudi kot režiserka in Unicefova ambasadorka. Njen režijski prvenec je bil film Ljubezen, in sicer leta 1982.

Elaine May je prejela dve nominaciji za oskarja za najboljši prirejeni scenarij, in sicer za Nebesa lahko počakajo iz leta 1978 ter Prave barve iz leta 1999. Kariero je začela že v 50. letih kot polovica komičnega dua Nichols in May z Mikom Nicholsom, s katerim sta izdala tri plošče uspešnice, z eno sta si leta 1962 prislužila grammyja za najboljši komični album.

Danny Glover, zvezda filmske franšize Smrtonosno orožje, bo za svoje zagovarjanje pravičnosti in človekovih pravic prejel humanitarno nagrado Jean Hersholt. Trenutno je Unicefov ambasador dobre volje. Igralec, ki ga poznamo predvsem kot Rogerja Murtaugha iz filmov Smrtonosno orožje, se ukvarja s številnimi humanitarnimi projekti po svetu, v Afriki in Ameriki, in producira tudi filme temnopoltih režiserjev.