Po zaslužku v igralski industriji jo prekaša samo devet moških. Foto: Reuters
Po zaslužku v igralski industriji jo prekaša samo devet moških. Foto: Reuters
Ghost in the Shell
Ljubitelji animejev niso bili navdušeni nad Scarlett Johansson v adaptaciji klasičnega japonskega animeja. Foto: IMDb

"V luči nedavnih etičnih vprašanj, ki so se pojavila okrog moje vloge Danteja Gilla, sem se odločila, da spoštljivo zavrnem svoje sodelovanje v tem projektu," je povedala za spletno stran Out.com.

Občudovanje in ljubezen do transskupnosti
"Naše kulturno razumevanje transspolnih ljudi se še naprej razvija, in veliko sem se naučila od skupnosti, odkar sem dala svojo prvo izjavo o izboru. Sedaj razumem, da sem bila neobčutljiva,"
je nadaljevala igralka. "Čutim veliko občudovanje in ljubezen do transskupnosti in hvaležna sem, da se pogovor o vključevanju v Hollywoodu nadaljuje."

Zloglasni lastnik bordelov
Rub & Tug je nastajajoči film o Gillu, ki se je rodil kot ženska Jean Gill in v 70. letih v Pittsburghu postal vodja kriminalne tolpe. Bil je zloglasni lastnik masažnih salonov, ki so bili v resnici bordeli, in zato tudi preživel sedem let v zaporu. V njegovi osmrtnici iz leta 2003 je zapisano, da se je Gill imel za moškega in prosil, da ga kličejo gospod Gill.

Njegov nekdanji odvetnik je za pittsburško publikacijo Post-Gazzette povedal, da je Gill rad pil, se zabaval in lahko brez konca recitiral poezijo, še posebno irsko.

Spletna skupnost za nove priložnosti LGBT-skupnosti
Ko so projekt 2. julija najavili, je spletna skupnost ogorčeno planila proti hollywoodski igralki, ker je po njihovo že drugič sprejela vlogo, s katero Hollywoodu pomaga z zaslonov in platen izrinjati igralce, ki niso belci in heteroseksualci. Spletni komentatorji so prepričani, da v s takšnimi izbori igralcev za filme ne dopustijo, da bi istospolno usmerjeni, transspolni in bispolni igralci v filmih lahko igrali like iz LGBT-skupnosti.

Predstavnik za stike z javnostmi Scarlett Johansson je takrat v odgovor očitkom za spletno publikacijo Bustle povedal le, da "za komentarje lahko govorijo z Jeffreyjem Tamborjem, Jaredom Letom in Felicity Huffman". Tudi oni so netransspolne osebe, ki so v filmih igrali transspolne like. Ravno za to izjavo se je Johanssonova danes opravičila.

Transspolna igralka, znana po izjemno uspešni TV-seriji Transparent, Trace Lysette, je ob tem denimo tvitnila: "Ne bi bila tako vznemirjena, če bi lahko prišla na iste avdicije, kot prideta Jennifer Lawrence in Scarlett za cisvloge, vendar vsi vemo, da temu ni tako. Zmešnjava."

Obtožena beljenja azijske kulture
Film naj bi režiral angleški režiser Rupert Sanders, ki je bil že s filmom Duh v školjki, v katerem sta kot režijsko-igralski duet sodelovala skupaj z Johanssonovo, predmet očitkov. Obtoževali so ga "beljenja" (ang. whitewashing) azijske kulture, saj gre za adaptacijo klasičnega japonskega animeja, v kateri za glavno igralko niso vzeli igralke azijskega rodu, ampak belopolto Johansson.

Predsednica skupine GLAAD, ki se bojuje za pravice lezbične, gejevske, transspolne in kvirovske skupnosti, Sarah Kate Ellis je ob zavrnitvi vloge Johanssonove zapisala: "Najava Scarlett Johansson je, skupaj s transspolnimi glasovi, ki so se postavili za ta film, odločilen trenutek za prihodnost transspolnih podob v Hollywoodu. Hollywood je spremenil, kako Američani razumejo življenje gejev in lezbijk, TV pa začenja početi enako za transspolne ljudi, z avtentičnimi transspolnimi ljudmi, ki igrajo transspolne like in so veliki ljubljenci kritikov in občinstva. Filmska industrija ima resnično priložnost, da stori enako."