Scenarist Mark Boal, režiserka Kathryn Bigelow in producent Greg Shapiro z oskarji za Bombno misijo. Film je prejel šest oskarjev - za najboljši film, režijo, scenarij, montažo, mešanje in urejanje zvoka. Foto: EPA
Scenarist Mark Boal, režiserka Kathryn Bigelow in producent Greg Shapiro z oskarji za Bombno misijo. Film je prejel šest oskarjev - za najboljši film, režijo, scenarij, montažo, mešanje in urejanje zvoka. Foto: EPA
false
Ko so ga ujeli v Afganistanu, je bila podpora trudu za njegovo izpustitev velika, ko se je vrnil v Ameriko, so ga obtožili dezerterstva. Foto: Reuters

Scenarist vojnih filmov Bombna misija (The Hurt Locker), ki spremlja elitni vojaški oddelek za razoroževanje bomb v Bagdadu, in 00:30 - Tajna operacija (Zero Dark Thirty) o lovu na Osamo bin Ladna, obeh v režiji Kathryn Bigelow, je sicer težav že vajen. Boleče točke vojne resničnosti, prelite v filmske scenarije, na plano bezajo vprašanja in obtožbe o resničnosti dogodkov ali viru informacij ter takšna in drugačna mnenja o prikazanem.

Tokrat se je Mark Boal na sodišču znašel zaradi materialov, ki naj bi služili za pripravo na nov film v režiji Bigelow, film o ameriškem vojaku Bowu Bergdahlu, ki so ga leta 2009 v Afganistanu ujeli pripadniki teroristične mreže Hakani, povezane s talibani. Ko so ga po skoraj petih letih izpustili v zameno za pet vodilnih talibanov iz Guantanama, je bil Bergdahl obtožen dezertiranja iz ameriške vojske.

Scenarist toži ameriško vlado, da bi zaščitil osebne intervjuje
Pentagon je za sodni vojaški postopek v primeru Bergdahla zahteval vseh 25 ur avdioposnetkov intervjujev, ki jih je z Bergdahlom opravil Boal. Ta se na sodni poziv ni odzval glede na zahteve, pač pa je vložil tožbo, da bi zaščitil materiale.

Kot obtožence navaja ameriškega predsednika Baracka Obamo, sekretarja za obrambo Ashtona B. Carterja, sekretarja vojske Erica Fanninga, Roberta Abramsa z vojaškega sodišča in tožilca ameriške vojske majorja Justina Oshana.

"Je orwellovsko in bizarno"
Kot pravi, je tožbo vložil, da bi preprečil "skoraj neprecedenčno" dejanje vojnega tožilca, da bi prisilil civilista k odstopitvi zakonito zaščitenih materialov za aktualen sodni proces na vojaškem sodišču.

Sodni poziv proti civilistu ni v skladu s pravom in tudi ne s prvim amandmajem, ki ga sodišče upošteva kot vodilo pri sodnih pozivih in zaščiti novinarjev in reporterjev, navaja v tožbi. Posneti Boalovi intervjuji so zasebni in zaščiteni s prvim amandmajem. Z Bergdahlovim privoljenjem so bila nekatera odkritja javno objavljena v podcastu Serial o preiskovalnem novinarstvu.

Boalova produkcijska družba Page 1 je sprejela sodni poziv na začetku leta, needitirane posnetke naj bi predali do maja, a je Boal zahtevo zavrnil. "Mark Boal polno podpira vojaški sodni sistem in verjame, da mora Bergdahl prenesti pravičen sodni proces," je povedal Boalov odvetnik Jean-Paul Jassy. A Boal je civilist in novinar in 1. amandma ameriške ustave ga varuje pred pozivom na vojaško sodišče, kjer naj bi izdal neodkrite in zaupne materiale, dodaja.

"Podpiram vojsko, a ta posebna vojaška tožiteljeva taktika nasprotuje in spodkopava principe in politike vrhovnega poveljnika in državnega tožilca, da bi zaščitili pravice prvega amandmaja," je povedal Boal. "Je orwellovsko in bizarno."

Boala je podprl tudi novinarski odbor za svobodo medijev. "Dobro vzpostavljeno pravo prepoznava, da novinarji ne morejo opravljati svojega dela, informiranja javnosti, če ne morejo delati svobodno državnega vmešavanja."